Planta mai scumpă decât aurul: costul unui kilogram este de 14.000 de euro

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaПервоцветы распустились в Москве
Первоцветы распустились в Москве - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Originară din Orientul Mijlociu, planta creşte acum şi pe dealurile din judeţul Gorj, iar cultivarea şi comercializarea ei este una din cele mai prospere afaceri.

CHIŞINĂU, 25 oct — Sputnik. Numit şi „aurul roşu" al gastronomiei, şofranul creşte pe câmpurile din Gorj şi se vinde şi cu 14.000 de euro kilogramul, relatează Digi 24, citat de ro.sputnik.md.

A fost adusă în Europa din Orientul Mijlociu de spanioli, iar acum condimentul este cultivat în România de un iberic care a deschis o cooperativă. Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin din judeţul Gorj.

„În piaţa de desfacere, în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram", spune Guzman Aparitio.
Şofranul este lux şi delicatesă în industria gastronomiei.

Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi conferă culoarea galben-roşiatică specifică, italienii îl adaugă în celebrul lor risotto, iar indienii îl pun şi la dulciuri.

Iarba Grasă - Sputnik Moldova
”Iarba Grasă” – planta minune

„Este într-adevăr mai scump decât caviarul, decât vita kobe şi decât aurul. Îl folosim foarte rar, îl folosim la mese speciale pentru că are o aromă delicată şi nu toată lumea ştie să aprecieze", precizează Claudia Turbatu, bucătar şef.

Localnicii din Bustuchin au devenit cultivatori de condiment exotic şi sunt încântaţi pentru că s-au asociat în cooperativa înfiinţată de spaniol.

„Ne bucurăm că mai avem şi noi un loc de muncă, că pe lângă tineret mai putem şi noi să mai muncim", adaugă un alt localnic.

Guzman Aparitio are de 25 de ani o afacere identică în Spania.

Fluxul de știri
0