CHIȘINĂU, 24 oct — Sputnik. Potrivit statisticii Ministerului Sănătății, mai mult de jumătate dintre cetățenii Moldovei sunt supraponderali.
S-ar părea că este un paradox — Moldova este cea mai săracă țară din Europa astfel că cetățenii ei ar putea fi suspectaţi cu greu de excese alimentare, însă anume sărăcia poate provoca obezitatea, a relatat pentru Sputnik medicul nutriționist Tatiana Cozaris.
"Oamenii consumă cu precădere hidrați de carbon — pentru carne nu le ajung bani, la ca și pentru alte produse de calitate. De aceea procură cele mai ieftine produse, de regulă pline de hormoni și antibiotice și, evident, produse de panificație. Iar excesul de hidrați de carbon este foarte dăunător pentru că face să crească masa corporală", a explicat medicul.
Putem mânca orice, dar cu măsura: organismul uman are nevoie de un meniu variat, de aceea chiar dacă veniturile nu sunt prea mari, trebuie să ne străduim să cumpărăm produse diverse, a continuat Cozaris
"Trebuie să avem măsură în toate, omul trebuie să consume carne, uneori ne putem permite şi ceva mai grasă. Şi hidraţii de carbon consumaţi cu moderaţie sunt necesari, însă aceștia trebuie să provină din legume și fructe. Organismul nostru are nevoie zilnic de un aport de 80-90 de minerale și vitamine, celulele corpului nostru se înmulțesc, noi ne refacem. Putem mânca absolut orice, dar câte puțin, fără a pune accentul pe un anumit fel de mâncare", a spus interlocutoarea.
Statistica medicală din Moldova atestă că de cele mai multe ori suferă de obezitate femeile. Bărbați supraponderali sunt cu 12% mai puțini, și acest lucru depinde, în primul rând, de munca fizică în care sunt antrenați mulți concetățeni de-ai noștri.
În același timp, doar 10 la sută dintre cetățeni Moldovei practică sistematic sportul, ceea ce este de câteva ori mai puțin decât în țările dezvoltate. Meniul a două treimi dintre moldoveni este sărac în fructele și legumele. Mai mult decât atât, două treimi dintre locuitorii Moldovei cu vârstele cuprinse între 16 și 55 de ani consumă băuturi alcoolice tari. Iar 12% dintre aceștia practică acest lucru în fiecare zi, ceea ce este extrem de periculos dacă luăm în considreare şi alimentaţia neechilibrată.