Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: starețul mănăstirii Curchi a fost ales Episcop de Orhei

© Photo : mitropolia.mdSinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din 21 octombrie 2016
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din 21 octombrie 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis înființarea vicariatului de Orhei în cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. Arhimandritul Siluan, a fost ales Episcop de Orhei și vicar al Mitropoliei Moldovei.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Vineri, prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a desfășurat la reședința Patriarhală și Sinodală de la mănăstirea „Sfântul Daniel” din orașul Moscova, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a fost înființat vicariatul de Orhei, informează mitropolia.md.

Патрирах Московский и всея Руси Кирилл во время богослужения. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Patriarhul Kirill i-a transmis un mesaj Mitropolitului Moldovei

În cadrul ședinței, în urma audierii raportului Mitropolitului Vladimir, adresat preafericitului Patriarh Kiril și Sfântului Sinod al BORu, au decis alegerea Precuviosului Arhimandrit Siluan (Șalari) în treapta de Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove.

Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), sea află la cârma Sfintei Mănăstiri Curchi, începând cu 27 august 1999. Arhimandritul s-a născut la 19 aprilie 1977, în satul Văratic, raionul Râşcani. După absolvirea gimnaziului din localitate a devenit frate la mănăstirea Saharna. Aici a primit călugăria şi preoţia. A studiat prin corespondenţă la Seminarul Teologic de la mănăstirea Noul Neamţ.

Din 2001 este hirotesit ca arhimandrit. La momentul desemnării sale ca stareţ al mănăstirii, aşezământul monahal de la Curchi se găsea încă într-o stare deplorabilă.

În 2002, părintele Siluan este numit şeful Departamentului mănăstiri şi viaţă monahală din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove.

La 30 decembrie 2010, printr-un decret al Mitropolitului Vladimir, stareţul mănăstirii Curchi şi exarhul mănăstirilor din Moldova, a fost numit protopop de Orhei.

În anul 2013, arhimandritului Siluan (Şalaru), exarh al mănăstirilor din Moldova, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit titlul onorific „Om emerit”.

Această înaltă distincţie i-a fost acordată în semn de recunoaştere a meritelor Preacuviosului părinte pe tărâmul credinţei creştine.

Acesta este cel de al doilea vicariat din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, primul fiind cel de Soroca, aflat sub păstorirea Episcopului Ioan Moșneguțu.

Fluxul de știri
0