Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum a fost posibilă prădarea băncii din Chișinău. Detalii

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaCelule individuale în safeul bancar
Celule individuale în safeul bancar - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reporterii Sputnik au discutat cu un șef de pază de la o bancă din Moldova, care a oferit detalii despre regulile de gestionare a celulelor individuale din sistemul de safeu bancar și a explicat cum ar putea fi prădate acestea.

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. Interlocutorul nostru a rugat să nu-i facem public numele, din considerente de securitate. Potrivit lui, la celulele individuale au acces doar trei persoane din cadrul fiecărei filiale a băncii.

Celule individuale in sistemul de safeu bancar - Sputnik Moldova
Societate
La Chișinău a fost prădată o bancă: au dispărut bani, aur, diamante

„Celulele individuale din safeurile bancare sunt pentru păstrarea banilor și a altor obiecte de valoare. Se presupune că această modalitate de păstrare a unor economii este una foarte sigură. La celulele bancare au acces doar trei persoane din conducerea filialei și anume directorul filialei, contabilul șef și casierul. În lipsa depunătorului, celula individuală poate fi deschisă doar în prezența tuturor celor trei. Acesta este un sistem de control reciproc, care trebuie să garanteze păstrarea în siguranță a bunurilor clienților băncii", a subliniat interlocutorul.

În opinia lui, dispariția din celulele individuale a banilor și altor bunuri de preț se poate întâmpla numai din cauza neglijenței din partea conducerii filialei băncii sau ca rezultat al unei înțelegeri criminale.

În toate filialele băncilor în care există sisteme de safeu cu celule individuale, dacă conținutul acestora este verificat, atunci trebuie să fie respectat „principiul celor trei ochi", adică la deschiderea celulei individuale trebuie să fie prezenți directorul, contabilul șef și casierul.

„Când conducătorilor filialei le este lene, aceștia încredințează unei singure persoane să verifice celulele. Asta înseamnă că în filiala respectivă lipsește sistemul de control intern, care trebuie să fie asigurat de bancă, or banca se obligă să păstreze în siguranță lucrurile clienților", a explicat interlocutorul.

În cazul acestui jaf putem vorbi despre o neglijență totală, fie despre un furt premeditat, a conchis el.

Fluxul de știri
0