Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zi-i nebunului să bată metanii...

© Sputnik / Miroslav RotariАвтомобильные пробки, ул. Чуфля
Автомобильные пробки, ул. Чуфля - Sputnik Moldova
Abonare
Editorialistul Sputnik este sigur că dacă s-ar materializa toate blestemele chișinăuienilor îndreptate asupra autorităților locale în dimineața zilei de 20 octombrie, praful s-ar alege din Primăria Capitalei.

Dacă nu cunoașteți sensul cuvântului colaps, atunci ați fi avut ocazia să aflați semnificația profundă a acestui cuvânt, deplasându-vă pe străzile Chișinăului în ziua de 20 octombrie.

Nu există cuvinte de revoltă, care ar putea reda întreaga mânie a locuitorilor capitalei.

Дорожный знак у здания мэрии Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Pe aici nu se trece: trafic suspendat pe bulevardul Ştefan cel Mare

Traficul rutier a fost complet paralizat în centrul orașului. Iar acest lucru se întâmplă din cauza unui "deștept" din primărie căruia i-a venit în cap fericita idee de a continua renovarea principalei artere a Chișinăului tocmai în orele de vârf.

Vorba ceea, zi-i nebunului să bată metanii că își va sparge capul. În cazul nostru însă era mai bine să-şi facă  cucuie în frunte ”mințile luminate” de la Primărie, decât să aducă mii de chișinăuieni în pragul unui atac de cord.

”Fructele mâniei” oamenilor, iertată să-mi fie parafrazarea cuvintelor celebrului scriitor american John Steinbeck, au ajuns atât de mari în capitala Moldovei, încât, dacă s-ar pune problema demiterii nu doar a primarului de tristă faimă Dorin Chirtoacă, ci a întregii armate de funcționari municipali, o decizie în acest sens ar fi luată fără nicio ezitare.

Toți cetățenii întregi la minte își pun astăzi întrebarea – până când?

Până când va continua transformarea oraşului nostru într-o uriașă gunoişte?

Până când acțiunile nesăbuite, diletantiste ale autorităților vor veni în contradicție cu necesităţile reale ale orăşenilor?

Până când puterea în oraș va fi exercitată de persoane pe care nu doar că nu-i interesează soarta noastră, a locuitorilor acestuia, ci chiar nu ne pot suporta?

Astăzi, preț de două ore, timp în care am ajuns, în cele din urmă, cu mare greu la locul de muncă, nu m-a părăsit gândul: de ce în țara noastră nu se poate găsi ac de cojoc pentru autoritățile locale, care fac ce vor, ascunzându-se după sloganuri țipătoare despre grija pe care ne-o poartă.

Înțeleg că este departe ziua în care vom putea alege un nou primar. Înțeleg că în afară de lupte verbale, autoritățile locale nu mai sunt în stare de altceva. Înțeleg că vom mai suporta de nenumărate ori o mulțime de situații neplăcute, generate de acțiunile inepte ale funcționarilor municipali.

Un lucru însă nu pot să-l înțeleg: de ce nu putem să ne exprimăm cu toţii întregul nostru dispreţ pentru acest mod de activitate. Şi să le tăiem odată și pentru totdeauna calea spre putere unor oameni care-şi fac de mântuială munca.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0