CHIȘINĂU, 20 oct — Sputnik. Studiul prezentat joi de Institutul de Politici Publice relevă că aproximativ jumătate din populația Moldovei ar fi de acord să revină la viața care a existat în URSS.
Sociologii au decis să verifice câte persoane ar vota pentru ca Moldova să devină din nou parte a URSS. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în această chestiune, 46,5% dintre respondenți s-ar pronunţa pentru revenirea Moldovei în componența URSS. Împotrivă ar fi 27,7% dintre cei chestionați. Ar boicota un astfel de plebiscit 4,2% dintre respondenți, 16,2% au spus că nu știu ce decizie ar lua, iar 5,4% au refuzat să răspundă la această întrebare.
Sondajul a scos în evidență încă un fapt interesant — din 2009, de când în Moldova au venit la putere forțele proeuropene, opinia cetățenilor cu privire la URSS a rămas neschimbată. Răspunzând la aceeași întrebare în anul 2009, pentru revenirea republicii în cadrul URSS s-au pronunţat 48,5% dintre respondenți, iar împotrivă au fost 27,4%.
Mai mult decât atât, 62,8% dintre cei chestionați de specialiști sunt convinși că în Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 19% consideră că ţara și-a ales un vector corect de dezvoltare.
Sondajul a fost realizat în perioada 6 — 17 octombrie. La acesta au participat 1109 persoane din 82 de localități ale Moldovei. Marja de eroare este de 2,9%.
Anterior, economistul Elena Gorelova, vicedirector al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, a declarat într-un interviu pentru studioul radio Sputnik Moldova că după 25 de ani de la destrămarea URSS, Moldova nu a putut atinge acel nivel de dezvoltare social-economică, care a fost înregistrat în republică până în anul 1991.
Mai mult decât atât, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, a declarat pentru Sputnik că două treimi dintre locuitorii țară consideră că nivelul lor de trai s-a deteriorat după destrămarea URSS, iar Moldova a devenit stat independent.