Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea atracţiei: moldovenii ar vrea să ajungă iarăşi în URSS

© Sputnik / Vladimir VyatkinТанцевальноая сюита "Дружба народов" на торжественной церемонии открытия XXII Олимпийский игр в Москве
Танцевальноая сюита Дружба народов на торжественной церемонии открытия XXII Олимпийский игр в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
După şapte ani de guvernare "proeuropeană", opinia moldovenilor despre viața din timpul fostei URSS nu s-au schimbat. Jumătate din populația ţării mai este nostalgică după Uniunea Sovietică.

CHIȘINĂU, 20 oct — Sputnik. Studiul prezentat joi de Institutul de Politici Publice relevă că aproximativ jumătate din populația Moldovei ar fi de acord să revină la viața care a existat în URSS.

Sociologii au decis să verifice câte persoane ar vota pentru ca Moldova să devină din nou parte a URSS. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în această chestiune, 46,5% dintre respondenți s-ar pronunţa pentru revenirea Moldovei în componența URSS. Împotrivă ar fi 27,7% dintre cei chestionați. Ar boicota un astfel de plebiscit 4,2% dintre respondenți, 16,2% au spus că nu știu ce decizie ar lua, iar 5,4% au refuzat să răspundă la această întrebare.

Танцевальноая сюита Дружба народов на торжественной церемонии открытия XXII Олимпийский игр в Москве - Sputnik Moldova
Societate
Cât de mare este numărul moldovenilor nostalgici după URSS

Sondajul a scos în evidență încă un fapt interesant — din 2009, de când în Moldova au venit la putere forțele proeuropene, opinia cetățenilor cu privire la URSS a rămas neschimbată. Răspunzând la aceeași întrebare în anul 2009, pentru revenirea republicii în cadrul URSS s-au pronunţat 48,5% dintre respondenți, iar împotrivă au fost 27,4%.

Mai mult decât atât, 62,8% dintre cei chestionați de specialiști sunt convinși că în Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 19% consideră că ţara și-a ales un vector corect de dezvoltare.

Sondajul a fost realizat în perioada 6 — 17 octombrie. La acesta au participat 1109 persoane din 82 de localități ale Moldovei. Marja de eroare este de 2,9%.

Anterior, economistul Elena Gorelova, vicedirector al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, a declarat într-un interviu pentru studioul radio Sputnik Moldova că după 25 de ani de la destrămarea URSS, Moldova nu a putut atinge acel nivel de dezvoltare social-economică, care a fost înregistrat în republică până în anul 1991.

Mai mult decât atât, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, a declarat pentru Sputnik că două treimi dintre locuitorii țară consideră că nivelul lor de trai s-a deteriorat după destrămarea URSS, iar Moldova a devenit stat independent.

© Sputnik / Nicolai KibichCompararea prețurilor din RSSM și RM
Compararea prețurilor din RSSM și RM - Sputnik Moldova
Compararea prețurilor din RSSM și RM
Fluxul de știri
0