Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Palihovici face precizări în legătură cu durata concediul de maternitate

© Sputnik / Мирослав РотарьЛилиана Палихович
Лилиана Палихович - Sputnik Moldova
Abonare
După ce presă a scris despre existenţa unei iniţiative de reducere a duratei concediului de maternitate, deputatul liberal-democrat Liliana Palihovici a venit cu o precizare pe pagina sa de Facebook.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Marți, vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a venit cu un "mesaj de clarificare" pe pagina sa de Facebook, cu privire la inițiativa de a reduce durata concediului de maternitate de la trei ani la unul, precizând că părinţii vor avea dreptul să aleagă cât timp se vor afla în concediu.

”În inițiativele înregistrate în Parlament, semnate de deputații din Comisia protecție socială, sănătate și familie, se propune ca mamele/tații, care vor accepta un concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, să beneficieze de o indemnizație de îngrijire a copilului în valoare de 65-70% din salariul pe care l-a avut până la concediul de maternitate, ceea ce ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi”, scrie Palihovici.

Potrivit deputatului liberal-democrat, pentru a oferi acest drept părinților, va fi necesară modificarea Codului Educației, care ar obliga autoritățile publice să deschidă creșe. Astfel, părinții care vor decide să stea mai puțin de 3 ani în concediu de îngrijire a copilului, să dispună de servicii de creșă calitative pentru copilul lor.

Ea se declară deschisă pentru organizarea unor dezbateri suplimentare la acest subiect cu toate persoanele interesate și îndemnă toți părinții care își doresc schimbări în sistemul de îngrijire a copilului în Republica Moldova, să transmită propuneri de ajustare a legislației.

Luni, deputatul PLDM, Liliana Palihovici, prezentă la lansarea raportului Centrului de Cercetări Demografice din Moldova, elaborat în colaborare cu Institutul Mamei și Copilului, a declarat că îi va cere premierului Pavel Filip să reducă durata concediului de maternitate de la trei la un an de zile, majorând totodată indemnizaţiile aferente concediului.

Fluxul de știri
0