Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alege-ți Președintele pe Sputnik

Alege președintele Moldovei pe Sputnik
Alege președintele Moldovei pe Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Portalul multimedia Sputnik Moldova vă invită să votați pentru unul dintre candidații la funcția de șef al statului. Prenumele, numele și apartenența politică a pretendenților la funcția de președinte corespunde ordinii în care aceştia vor figura în buletinul de vot.

CHIŞINĂU, 18 oct — Sputnik. La 30 octombrie, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale directe, pentru prima dată după 1996. Începând cu anul 2000, modalitatea de alegere a Președintelui Republicii Moldova a fost revizuit de Parlament, care a stabilit că șeful statului este ales de trei cincimi din umărul total al deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a declarat nulă revizuirea din luna iulie 2000 a Constituției și a restabilit modalitatea de alegere a președintelui țării prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, Comisia Electorală Centrală a decis să tipărească 3 milioane 131 de mii de buletine de vot. În afara țării, inclusiv pe teritoriul misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova, vor fi deschise secții de votare. Numărul total al secțiilor de votare din afara țării este de 100, dintre care 40 la sediile misiunilor diplomatice și consulare.

Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în România (11), Italia (25), Rusia (8) și SUA (7).

Începând cu ziua de sâmbătă, 15 octombrie, alegătorii pot depune cereri pentru a vota la alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent la o altă secție devotare, în funcție de locul aflării, decât cea din circumscripția în care își au viza de reședință.

Totodată, cetățeni care din cauza unei boli sau din alt motiv stabilit de lege nu se pot deplasa la secția de votare vor putea să solicite la domiciliu urna mobilă.

Cererea respectivă, a subliniat CEC, trebuie să fie depusă în formă scrisă la biroul electoral al secției de votare cu cel puțin două săptămâni înainte de ziua alegerilor.

În ziua alegerilor astfel de cereri vor fi acceptate doar până la ora 15.00, însă doar dacă alegătorul va putea să prezinte un certificat de la medic.

Doar persoanele care nevăzătoare sau cei cu vederea foarte slabă vor putea să solicite în formă orală urna mobilă.

Fluxul de știri
0