Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chirtoacă ar putea fi supus unui examen psihiatric

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
Un consilier din CMC a solicitat ca primarul Dorin Chirtoacă să treacă un examen psihiatric. Iată ce răspuns a primit de la Spitalul de Psihiatrie.

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Consilierul municipal Ion Ceban, șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), a publicat pe pagina sa de Facebook răspunsul Spitalului de Psihiatrie la interpelarea deputatului socialist Vasile Bolea privind situația în care primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă ar putea trece un examen psihiatric.

„Prin prezenta, Vă informăm că, în conformitate cu art. 22 al Legii nr. 1402 din 16.12.1997 privind sănătatea mentală, examenul psihiatric, precum și cel profilactic se efectuează la cererea sau cu consimțământul persoanei”. În răspuns se menționează că examenul psihiatric poate fi efectuat totuşi fără consimțământul persoanei, însă doar printr-o hotărâre judecătorească.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Societate
Chirtoacă recunoaște: sunt îndrăgostit, vreau să fie a mea și numai a mea

Însă mai există o situație pe care o citează Spitalului de Psihiatrie.

„Cererea privind efectuarea examenului psihiatric fără liberul consimțământ poate fi depusă de rudele persoanei, de orice medic, de factori de decizie”, se precizează în art. 24 al Legii 1402 din 16.12.1997 cu privire la sănătatea mentală, citat de Spitalului de Psihiatrie în răspunsul către deputatul Vasile Bolea.

Consilierul municipal Ion Ceban se întreabă retoric pe Facebook, cine ar putea fi rugat să solicite examinarea psihiatrică a primarului de Chișinău.

„Ce ziceți, rugăm pompierii să se adreseze la minister încă odată? Ei doar l-au văzut și l-au asistat atunci pe panou la Circ. Ei doar știu ce presupunem noi…”

Precizăm că primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a scris pe pagina sa de Facebook că divorțează de soția sa Anișoara Loghin. După care a șters această postare. Din câte se ştie, cei doi încă nu au divorțat oficial, iar jurnalista Anișoara Loghin, încă mai este rudă, adică soție a lui Dorin Chirtoacă, deci este în drept să ceară examinarea psihiatrică a soțului său, în cazul în care crede de cuviință acest lucru.

Fluxul de știri
0