Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Timp de 580 de ani, Chișinăul n-a avut o administrație mai proastă ca cea de azi

© Sputnik / Miroslav RotariРаду Бушилэ
Раду Бушилэ - Sputnik Moldova
Abonare
Chișinăul marchează cu mult fast a 580-a aniversare de la fondare. În același timp, Capitala a ajuns într-o situație atât de deplorabilă încât mai rău nu se mai poate, iar nemulțumirea oamenilor a atins cele mai înalte culmi. De această părere este activistul civic Radu Bușilă, care a acordat un interviu pentru Sputnik Moldova.
Timp de 580 de ani, Chișinăul n-a avut o administrație mai proastă ca cea de azi

Președintele Coaliției Civice pentru o Guvernare Democratică și Transparentă, juristul Radu Bușilă, afirmă că traficul în Chișinău este astăzi unul infernal.

"Acest haos este cauzat de ineficiența managementului municipal și de faptul că nu există niciun plan, nicio strategie ca document administrativ-juridic la nivelul Primăriei Capitalei de fluidizare a traficului", spune Bușilă.

Juristul consideră că administrația instalată de primarul general nu are o altă preocupare decât să-și umple buzunarele luând mită și gestionând afacerile personale, nu cele publice.

"Primarul habar nu are de ce se întâmplă în oraș, el este total rupt de realitate. Am impresia că la Primărie au rămas numai oameni pe care îi interesează doar mita, banii obținuți ilegal de la microbuzele de linie, de la gherete, de la tot felul de afaceri murdare și nu-i mai interesează binele comun, nu-i mai interesează care sunt problemele omului de rând. Pe ei nu-i interesează, nu se mai preocupă de domeniile, de activitățile care nu le aduc venit, nu le aduc bani", consideră activistul civic.

Bușilă spune că, în timp ce funcționarii din administrația Primăriei și din întreprinderile municipale își rotunjesc veniturile, ajungând la opulență, oamenii simpli au ajuns la sapă de lemn, își duc viața într-o sărăcie lucie.

"Oamenii în Capitală au început să încălzească apă la aragaz, s-o toarne în PET-uri și să pună aceste PET-uri în așternut, sub plapumă ca măcar cumva să se încălzească, ca să nu pună în funcție sistemul de încălzire, fie că e vorba de stația autonomă, fie de rețeaua centralizată. Oamenii încearcă să economisească, pentru că nu au cum să plătească. Au revenit anii ‘90. Iar băieții de la Primăria Chișinău fură, își fac castele, sunt bine-mersi", a declarat Bușilă.

Întrebat cum petrece el Hramul orașului Chișinău, juristul a spus că acasă, cu familia.

"Eu petrec această sărbătoare acasă, în sânul familiei. Pentru mine aceasta este, în primul rând, o sărbătoare creștină: Acoperământul Maicii Domnului. În această zi nu e musai să tragi o beție în Piața Marii Adunări Naționale. Mie îmi displac toate aceste petreceri organizate în centrul orașului, pentru care sunt irosiți o grămadă de bani. Acești bani sunt cheltuiți, în opinia mea, irațional. Mai bine ar fi folosiți  pentru a procura produse alimentare, care să fie distribuite celor nevoiași. Niște pachete sociale pentru cei săraci, pentru copiii care provin din familii numeroase sau care nu au un părinte, sau sunt, în general, orfani. Să se bucure și ei cumva, să simtă și ei că e sărbătoare. Sau niște pachete sociale pentru copiii de la școli, că unii nu prea au cu ce să se alimenteze în capitala noastră europeană. Așa va fui mai primit, decât aceste distracții bahice, cu oameni turmentați și mormane de gunoi", a conchis Radu Bușilă.

Autor: Sergiu Praporșcic    

Fluxul de știri
0