Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Meteorologii au emis cod galben de îngheţuri

© Sputnik / Евгений Резник / Accesați arhiva multimediaПоследствия ледяного дождя в Краснодаре
Последствия ледяного дождя в Краснодаре - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit meteorologilor, în intervalul 14-19 octombrie, în orele nocturne se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3 grade Celsius.

CHIŞINĂU, 12 oct – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de îngheţuri. 

Potrivit meteorologilor, în intervalul 14-19 octombrie, în orele nocturne se prevăd înghețuri cu intensitatea de —1..—3 grade Celsius.

Până la 13 octombrie, pe întreg teritoriul ţării este valabil şi codul portocaliu de ploi puternice. Cantităţile de apă vor depăşi 15-40 de litri pe metrul pătrat, iar pe alocuri şi 50 de litri pe metrul pătrat.

Meteorologii prognozează şi intensificări ale vântului nord-estic în rafale de până la 15-20 m/s.

Cantităţile importante de precipitaţii pot provoca local viituri pe râurile mici şi scurgeri pe versanţi. Sunt posibile inundaţii importante în zone cu risc ridicat de inundaţie, risc de blocare a reţelelor de canalizare.

Ploaie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă meteo: cod portocaliu de ploi puternice în toată ţara

De asemenea, se poate produce eroziunea accentuată a solului, condiţiile de circulaţie rutieră pot deveni dificile şi se pot produce perturbări ale transportului feroviar, se pot produce întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Meteorologii mai atenţionează asupra riscului de cedare a unor baraje sau ruperea unor diguri. În condiţiile codului portocaliu de ploi puternice se recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, curăţarea canalelor de scurgere, îndepărtarea obstacolelor din albiile minore ale cursurilor de apă şi asigurarea scurgerii normale a apelor, evitarea deplasării prin zonele inundate, asigurarea stării bune a barajelor de către agenţii economici, în subordinea cărora se află iazuri şi bazine de apă.

Fluxul de știri
0