Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PLDM vrea închisoare până la 5 ani pentru alegătorii care iau mită electorală

© Sputnik / Мирослав РотарьЗаседание Парламента 25.02.2016
Заседание Парламента 25.02.2016 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a dezbătut, miercuri, un proiect de lege semnat de deputaţii PLDM prin care se propune amendă şi închisoare pentru alegătorii care primesc cadouri electorale.

CHIŞINĂU, 12 oct – Sputnik. Deputaţii PLDM au propus, miercuri, în cadrul şedinţei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi un proiect de lege care prevede modificarea Codului Penal şi Codului Electoral prin care se propune pedepse pentru cei care dau şi iau mită în cadrul alegerilor prezidenţiale.

Proiectul a stârnit dezbateri aprinse printre parlamentari, mai ales la capitolul sancţionării alegătorului. Iniţiativa liberal-democraţilor prevede pentru cetăţenii care vor primi anumite bunuri de la concurenţii electorali amendă de la 300 la 1.000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 5 ani. Persoana juridică se va pedepsi cu o amendă de la 3.000 la 5.000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 3 milioane de alegători, invitaţi să decidă cine le va fi preşedintele

„Trebuie create condiţii ca cetăţenii să ia decizii de unii singuri, indiferent de sărăcia din ţară”, a declarat unul din autorii proiectului, deputatul PLDM Victor Roşca.

Proiectul nu a fost susţinut de majoritatea membrilor comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

„Trebuie să sancţionăm concurenţii, dar nu bieţii alegători. Nu trebuie să mergem simplist, trebuie să examinăm atent acest proiect şi să nu punem în pericol cetăţenii. Astăzi deja există în Codul Penal sancţiuni pentru coruperea alegătorului”, a declarat deputatul PD, Sergiu Sârbu.

„Consideraţi că este logic ca cel care oferă cadouri electorale să fie pedepsit, iar cel care primeşte nu? Desigur, nu dorim ca alegătorii să ajungă la puşcărie, iar legile sunt făcute pentru a le respecta”, a replicat liberal-democratul Victor Roşca.

„Cu acest proiect riscăm să avem jumătate de ţară condamnată. Cum veţi dovedi că cetăţeanul a primit acel kilogram de cartofi în scop electoral. Oamenii de la sate, vine cineva la poartă, îi dă, el ia şi nici nu ştie ce. Unde vom ajunge noi atunci”, a întrebat deputatul neafiliat Anatolie Zagorodnâi.

În categoria bunurilor pentru care alegătorul riscă închisoare sunt incluse băuturile alcoolice, produsele din tutun, pungile netransparente ce poartă numele şi prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului, semne sau simboluri electorale şi produsele alimentare.

Proiectul liberal-democraţilor a fost acceptat parţial, prin introducerea sintagmei „alegeri prezidenţiale” în articolul 181 prim din Codul Penal.

Fluxul de știri
0