Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce schimbări se vor produce în Moldova după 30 octombrie

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaМужчина разговаривает по телефону на улице
Мужчина разговаривает по телефону на улице - Sputnik Moldova
Abonare
În noaptea de 30 spre 31 octombrie, în momentul în care vor fi numărate voturile la alegerile prezidențiale, acele ceasornicelor vor arătat de două ori aceeași oră.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Mutarea acelor ceasornicelor la ora de iarnă va avea loc în Moldova pe data de 30 octombrie, la ora 4.00 dimineața. Dispoziția în acest sens a fost semnată de premierul Pavel Filip, informează serviciul de presă al Guvernului.

În perioada de iarnă, acele ceasornicului sunt mutate cu o oră în urmă (în Moldova ora 4.00 va deveni ora 3.00) în conformitate cu propunerea Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, concomitent cu țările-membre ale UE.

Chiar dacă locuitorii Moldovei vor avea posibilitate să doarmă mai mult, nu toţi vor reuși să facă acest lucru: potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 45% dintre oameni suferă de insomnie în acele țări în care a fost acceptată mutarea sezonieră a acelor ceasornicului.

Medicii subliniază că această trecere duce deseori la asincronism, care la rândul său generează acutizarea bolilor, inclusiv a celor cardio-vasculare și psihice.

Organismul uman trebuie pregătit pentru trecerea la ora de iarnă cu două săptămâni înainte. În această perioadă trebuie acordată o atenție sporită regimului alimentar. Trebuie să mâncăm de 4-5 ori pe zi, însă cel puţin cu două ore înainte de somn. Un duș cald și un ceai cu lapte ne va ajuta să ne relaxăm înainte de somn, iar prospețimea de dimineață ne-o va da un duș alternativ cu apă rece și caldă.

Mutarea acelor ceasornicelor cu o oră înainte vara și cu o oră înapoi iarna, în scopul economisirii resurselor energetice, a avut loc pentru prima dată în Marea Britanie, în 1908. În SUA trecerea la ora "de vară" și "de iarnă" se face din anul 1918. În prezent, mutarea sezonieră a acelor ceasornicelor se efectuează în peste 80 de țări din cele 192 de state ale lumii.

În afară de aceasta, la 30 octombrie în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Asta înseamnă că în acest an buletinele de vot vor fi numărate cu o oră mai mult. Toți cei antrenați în procesul electoral vor avea la dispoziţie o oră în plus.

Fluxul de știri
0