Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un judecător riscă puşcărie pentru eliberarea înainte de termen a unui criminal

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaJustiție, ședință de judecată
Justiție, ședință de judecată - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Magistraturii a admis demersul procurorului general interimar pentru începerea urmăririi penale pe numele unui judecător care l-a eliberat înainte de termen pe un infractor deosebit de periculos.

CHIŞINĂU, 11 oct – Sputnik. Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit în dimineaţa zilei de marţi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător de instrucţie din cadrul Judecătoriei Rezina. Magistratul este suspectat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, legată de învinuirea de săvârşirea unor infracţiuni deosebit de grave şi excepţional de grave şi soldată cu urmări grave.

Din materialele procurorilor rezultă că, în luna mai 2010, judecătorul a aplicat în mod ilegal prevederile cu privire la amnistie şi a redus cu 3 ani 5 luni şi 4 zile perioada neexecutată a pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca.

Proca a fost condamnat pentru infracțiuni excepțional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezența unui copil minor şi soldate cu decesul a două persoane.

De asemenea, în septembrie 2010, același judecător de instrucție l-a eliberat condiţionat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe acelaşi condamnat, pe termenul neexecutat de 4 ani, 1 lună şi 18 zile, cu stabilirea obligaţiunilor prevăzute de normele codului de executare.

According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noi capete de acuzare pentru judecătorii reţinuţi în dosarul „Landromat”

După eliberarea nefondata a condamnatului Vitalie Proca, în perioada în care urma să-și ispăşească pedeapsa stabilită de instanţele naţionale, acesta a comis o serie de infracţiuni deosebit de grave pe teritoriul altor state: 26 noiembrie 2012 — tentativă de omor pe teritoriul României, fiind condamnat recent definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 21 de ani şi 8 luni de închisoare; 20 martie 2012 — tentativă de omor pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii comis asupra cetățeanului Federației Ruse, Gherman Gorbunțov.

Respectivul proces penal a fost declanşat de procurori ca urmare a actului de autosesizare vizând presupusele acţiuni ilicite, comise de către acest judecător, iar odată eliberat acordul CSM, Procurorul General interimar urmează să pornească în privinţa magistratului vizat urmărirea penală.

Judecătorul riscă acum închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Fluxul de știri
0