Schimbare de situaţie: în Parlamentul Georgiei au acces trei partide

© REUTERS / David MdzinarishviliПарламентские выборы в Грузии
Парламентские выборы в Грузии - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a numărat 99,92 la sută din buletinele de vot. În Parlamentul Georgiei au reușit să acceadă trei formațiuni politicice.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Sâmbătă, în Georgia au avut loc alegeri parlamentare. La scrutin s-au prezentat peste 3,4 milioane de alegători. Cetățenii au trebuit să aleagă dintre 19 partide și 6 blocuri, informează Sputnik Georgia.

Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
Stratfor: Moldova, Ucraina şi Georgia nu vor intra în UE

Potrivit rezultatelor parţiale anunțate de CEC, partidul de guvernământ „Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 48,6% din voturi, iar partidul de opoziție ”Mișcarea Națională Unită” a acumulat 27,14 la sută. În Parlamenta a reușit să acceadă de asemenea, blocul "David Tarkhan-Mouravi, Irma Inashvili — Alianța patrioților din Georgia, Opoziția Unită", care a acumulat 5 la sută din sufragii — adică minimul necesar de voturi. Celelalte partide nu au depășit pragul electoral de 5 la sută.

Până la acest moment, CEC a procesat datele de la 99,92% dintre secțiile de votare.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Legislativul georgian va fi constituit doar din două partide, deoarece „Alianţa Patrioţilor", la momentul procesării voturilor din 82,55% dintre secţiile de votare, nu acumula cele cinci procente necesare pentru trecerea pragului electoral, rămâne în afara Parlamentului cu doar 0,01% în minus.

Alegerile parlamentare din Georgia s-au desfăşurat în baza sistemului electoral mixt: 77 de persoane vor fi alese pe liste de partid, iar 73 de deputaţi — în circumscripţii uninominale (sistem majoritar). Pentru locurile pe liste de partid au candidat 19 formaţiuni şi şase blocuri electorale.

Fluxul de știri
0