Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasador, despre forţele multinaţionale de la Craiova şi tensiunile din regiune

Abonare
Ambasadorului Rusiei la Bucureşti a acordat un amplu interviu în care a dat asigurări că Rusia "nu doar că doreşte, dar este şi hotărâtă să fie un vecin bun, să fie o naţiune care este deschisă pentru cooperare în această regiune".

CHIŞINĂU, 9 oct — Sputnik. Întrebat în cadrul unui interviu pentru Digi 24 despre atitudinea Rusiei faţă de perspectiva funcţionării unei forţe multinaţionale în Craiova, ambasadorul rus la Bucureşti Valeri Kuzmin a opinat că acesta este doar un pretext pentru implementarea echipamentului greu şi efectuarea exerciţiilor militare complexe în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse.

НАТО - Sputnik Moldova
Expert militar rus: NATO planifică să atace Rusia de la Deveselu

Ambasadorul a subliniat că lucrurile ar trebui privite într-un cadru mai larg, mai amplu. El a amintit că spre finalul anilor 90, secolul trecut,  Rusia şi NATO au semnat un act fundamental, care stipula că nu se mută trupe masive de luptă în ţările din vecinătatea Rusiei.

"Credem că orice construcţie de acest tip de forţe, care sunt deja în alte ţări şi de asemenea parţial şi în România, în anumite ţări sunt aduse noi unităţi de militari, iar nouă ni se spune să nu ne îngrijorăm pentru că sunt aduse prin rotaţie, personalul militar va sta acolo doar 6 luni şi apoi se rotesc trupele. Noi credem că nu este o diferenţă prea mare legat de bazele pe care aceste trupe sunt acolo, permanent sau prin rotaţie", a specificat ambasadorul.

În opinia lui Kuzmin, acesta este doar un pretext "folosit pentru a fi implementat echipament greu, pentru a fi făcute exerciţii militare complexe în apropierea graniţelor noastre. Noi credem că aceasta este diferenţa. Vedeţi, poate previn întrebarea următoare, că Rusia organizează exerciţii militare. Trebuie să ne amintim mereu că le organizăm pe teritoriul nostru naţional. În ceea ce priveşte forţele NATO, ele sunt aduse aici de la distanţe mari, uneori de dincolo de ocean".

Totodată, referindu-se la eventualitatea existenţei unei flote multinaţionale la Marea Neagră, ambasadorul a apreciat că aceasta nu ar face altceva decât să aducă tensiuni în plus în regiune.

Виктор Гайчук-Victor Gaiciuc,экс-министр обороны - Sputnik Moldova
Deveselu, Republica Moldova și statutul de neutralitate

„Dacă aţi avea o astfel de flotă, noi nu credem într-o astfel de flotă atât timp cât este doar o presupunere. Şi nu este un secret, din câte îmi dau eu seama, că va fi o flotă NATO. Acest lucru va aduce tensiuni în plus, de care nu are nimeni nevoie, în această regiune. Din mai multe motive, mai ales pentru că avem convenţii care limitează prezenţa străină în această regiune, de exemplu Convenţia de la Montreux, şi vedeţi, întreaga planetă a devenit destul de mică. Vedeţi că tensiunile dintr-o regiune pot influenţa alte regiuni, chiar şi îndepărtate. Dar aici, în această regiune destul de mică, evident o concentraţie în exces a forţelor navale nu credem că ar fi o dezvoltare pozitivă pentru regiune", a subliniat Kuzmin.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a anunţat la şedinţa Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT) din septembrie că brigada multinaţională convenită la summit-ul NATO de la Varşovia va funcţiona la Craiova.

Fluxul de știri
0