Contribuabilii moldoveni sunt obligați să achite datorii pe care ei nu le-au contractat. În felul acesta politologul Valeriu Ostalep a comentat decizia Guvernului Filip de a-și asuma responsabilitatea pentru legea care obligă Ministerul Finanțelor să emită și să transmită Băncii Naționale obligațiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, "pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată a dobânzii de 5 la sută anual" pentru a acoperi creditele neachitate de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank către Banca Centrală. Ostalep afirmă că această decizie este la fel de nedreaptă și ilegală ca și hotărârea secretă a Guvernului Leancă, adoptată în noiembrie 2014, prin care a aprobat alocarea a 10 miliarde de lei către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, după ce din aceste instituții bancare fuseseră scoase alte 13 miliarde.
Dar să vedeți, precizează Ostalep, acest individ Iurie Leancă, dar și alte personaje care au participat la furtul miliardului sau au acoperit această fărădelege vor acumula câteva procente în scrutinul din 30 octombrie. Se vor găsi câteva zeci de mii de alegători care considera merită să ajungă președinte, chiar dacă în 2014, în mod secret, el a dispus de banii din bugetul de stat, adică de banii cetățenilor, de parcă ar fi fost vorba de proprii lui bani.
Amintim că cele 10 miliard de lei au fost transferate, cu garanția premierului Leancă, de Banca Națională celor trei bănci, cu o rată a dobânzii de 0,1 procente. Presa a scris că ulterior leii au fost convertiți în valută, furnizată din rezerva BNM, iar valuta ar fi fost scoasă din țară în off-shore-uri.
Valeriu Ostalep, care a fost ministru adjunct al Afacerilor Externe, iar acum este director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, spune că decizia Guvernului Filip i-a făcut pe moldoveni să se revolte, doar că aceștia s-au revoltat exact ca în perioada sovietică: la bucătărie.
Autor: Sergiu Praporșcic