Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert german: Moldova pășește pe urmele Greciei

© fb.com/norbert.neuhaus.71Dr. Norbert Neuhaus, expert în economie şi dezvoltare regională, Germania
Dr. Norbert Neuhaus, expert în economie şi dezvoltare regională, Germania - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul moldovean vrea să ia credite din exterior, de la FMI, de la Banca Mondială, dar aceste creditele trebuie returnate. Situația din Republica Moldova nu este foarte departe de cea din Grecia. De această părere este expertul în economie, administrație publică și dezvoltare regională din Germania Norbert Neuhaus.
Expert german: Moldova pășește pe urmele Greciei

Expertul german afirmă că modelul de dezvoltare statală implementat de oligarhii moldoveni este unul care constă în exportul brațelor de muncă și importul de produse. Moldovenii muncesc peste hotare, trimit bani acasă și acești bani merg la consum, din acești bani sunt plătite impozitele și este finanțat statul Republica Moldova. Singurul lucru pe care îl fac autoritățile moldovene este să impoziteze consumul, importul, nu în zădar două treimi din veniturile la bugetul de stat sunt colectate la Vamă, spune Norbert Neuhaus.

Dar, precizează expertul german, această cale nu asigură un viitor Republicii Moldova, dimpotrivă îndreaptă țara noastră spre colaps.

Solicitat să se refere la reforma administrației publice pe care Guvernul Filip intenționează să o desfășoare cu 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană, Norbert Neuhaus a declarat că orice reformă în acest domeniu este zădarnică și va însemna doar bani aruncați în vânt dacă aceasta nu conține două elemente de bază: autonomia financiară pentru administrația publică locală și dezvoltarea regională.

Autor: Sergiu Praporșcic 

Fluxul de știri
0