Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este liderul cursei electorale

© SputnikCEC, Comisia Electorală Centrală, ЦИК
CEC, Comisia Electorală Centrală, ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele ultimului sondaj prezentate vineri demonstrează că nici un candidat la președinție nu va acumula numărul necesar de voturi pentru a învinge în primul tur al alegerilor.

CHIȘINĂU, 7 oct — Sputnik. Președintele RM va fi ales în turul doi, atestă datele sondajului care au fost prezentate vineri de către Asociația Sociologilor și Demografilor.

Dacă duminica viitoare cetățenii ar alege şeful statului, 33,9% dintre respondenți ar vota pentru liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Liderul „Platformei Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, ar fi susținut de 12,6% din populație, iar pe locul trei se află liderul Partidului Democrat, Marian Lupu (11,8%). Urmează ex-ministrul Educației, liderul partidului „Acțiune și Solidaritate", Maia Sandu (10,1%); șeful Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă (6,8%); candidatul din partea „Partidului nostru", Dmitri Ciubașenco (3,8%). Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, ar acumula 0,9%.

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Sondaj: vom afla numele preşedintelui abia în turul doi

Pentru ceilalți candidați ar vota în total 4,4% dintre respondenți; 12,2% nu s-au decis, iar 3,5% au spus că nu vor participa la alegeri.

În total, potrivit datelor sondajului, 57,5% dintre cetăţeni sunt siguri că vor participa la alegeri, 27,2% au răspuns că mai curând vor merge la vot, 8,3% nu sunt siguri că vor participa la alegeri, iar 4,9% nu se vor prezenta la urne.

Totodată, sondajul a arătat că 87,3% din populație consideră că șeful statului trebuie să fie ales de către popor, în timp ce doar 6,3% pledează pentru alegerea președintelui de către Parlament.

Sondajul a fost realizat de la 28 septembrie până la 5 octombrie pe un eşantion de 1161 persoane din 75 de localități ale ţării. Marja de eroare reprezintă circa 3%.

Alegerile prezidențiale directe din Moldova sunt stabilite pentru data de 30 octombrie și sunt primele de acest fel după anul 1996. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de către Parlamentul RM pe baza votului a două treimi din numărul deputaților. Însă la 4 martie 2016 Curtea Constituțională a RM a anulat modificările operate la Legea fundamentală a țării din 5 iulie 2000. Astfel, este din nou în vigoare fostul mecanism de alegere a șefului statului: alegerea directă de către întregul popor.

Oficial, sunt înregistraţi doisprezece aspiranți la funcţia de președinte al RM.

Fluxul de știri
0