Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Gramatica alegerilor prezidențiale: pro sau contra lui Plahotniuc

© Sputnik / Rodion ProcaConstantin Munteanu
Constantin Munteanu - Sputnik Moldova
Abonare
Scriitorul Constantin Munteanu spune că are mari îndoieli că viitorul președinte ar putea schimba în bine situația din Republica Moldova, chiar dacă ar vrea să facă acest lucru. “Ne aflăm pe marginea prăpastiei și nu știu dacă ne mai putem salva”, a declarat scriitorul în studioul Sputnik Moldova.
Gramatica alegerilor prezidențiale: pro sau contra lui Plahotniuc

Constantin Munteanu afirmă că actualii candidați la funcția de președinte, în cea mai mare parte a lor, au o mare deficiență: ei nu vin cu un mesaj, cu un plan, cu o idee care ar putea fi înțelese și îmbrățișate de categorii largi de alegători, privind scoaterea țării din criză profundă în care se află. Scriitorul consideră că actualii candidați, poți fi împărțiți în două categorii: cei care sunt pentru și cei care sunt împotriva omului de afaceri Vladimir Plahotniuc. Dacă alegerile vor fi câștigate de cineva care este în tabără adversă lui Plahotniuc, atunci este de așteptat ca, după scrutin, instituția președinției să se afle într-o gâlceavă continuă cu Parlamentul și Guvernul. Ba chiar cele două tabere se vor afla și în continui dispute juridice. Iar aceste dispute și confruntări nu vor aduce o schimbare în bine în țara noastră.

Constantin Munteanu spune că acuzațiile și criticile care îi sunt aduse lui Vladimir Plahotniuc de adversarii săi politici i se par uneori exagerate. "Cu cât mai tare îl beștelesc pe Plahotniuc, cu atât acesta devine mai simpatic", subliniază scriitorul.

Pe de altă parte, Munteanu susține că, dacă alegerile vor fi câștigate însă de un candidat care îl simpatizează pe Vladimir Plahotniuc, atunci s-ar putea ca actuala situație, care a ajuns insuportabilă pentru categorii largi ale populației, aflate la limita sărăciei și disperării, să se perpetueze și după data de 30 noiembrie. Singurul avantaj al acestei posibile evoluții este că va fi asigurată încă o perioadă de liniște și de stabilitate, care este de preferat unei perioade de confruntări politice și chiar stradale.

Autor: Sergiu Praporșcic  

Fluxul de știri
0