Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mii de bolnavi de cancer ar putea fi salvați. Totul depinde de autorități

Abonare
În doar nouă ani, decesele provocate de cancer ar putea fi reduse cu 7 la sută în Republica Moldova, dacă autoritățile vor aloca bani pentru noul Program Național de Control al Cancerului 2016-2025.

Directorul adjunct al Institutului Oncologic, Serghei Ștepa, a declarat în cadrul unei dezbateri organizate la Sputnik Moldova că acest obiectiv este ușor de atins, ba chiar procentul celor salvați de la moarte ar putea fi mai mare de 7 la sută, deoarece Programul este orientat spre minimalizarea incidenței, morbidității și depistării tardive a cancerului. Ștepa a precizat că depistarea precoce a cancerului (stadiile I și II) este o condiție de bază a tratării cu succes a bolii.

Pentru finanțarea Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025 sunt necesari un miliard și 600 de milioane de lei.

Serghei Ștepa, care este doctorul în medicină, conferențiar cercetător și medic chirurg, a amintit că, în 1997, în Republica Moldova, a fost aprobat un program de combatere a cancerului, dar care, spre regret, a rămas pe hârtie, deoarece nu a fost finanțat. Pentru implementarea lui nu s-au găsit finanțatori nici interni, nici externi.

Discuția purtată la Sputnik Moldova despre noul program național de control al cancerului a fost moderată de jurnalistul Sergiu Praporșcic. La ea a participat și Rodica Mândruță, coordonator tehnic al Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, care este doctorul în medicină, conferențiar cercetător și medic chirurg.

Fluxul de știri
0