Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine este prima femeie președinte a Estoniei

© REUTERS / Ints KalninsКерсти Кальюлайд
Керсти Кальюлайд - Sputnik Moldova
Abonare
După două încercări eșuate de alegere a președintelui, aşa-numitul "consiliu al bătrânilor" din Parlamentul Estoniei, din care fac parte spicherul, doi vicespicheri și președinții celor șase fracțiuni parlamentare, a decis să înainteze un candidat unic, pe Kersti Kaljulaid.

CHIȘINĂU, 3 oct — Sputnik. Președintele Estoniei a fost ales abia în treia rundă, fiind vorba de  Kersti Kaljulaid, prima femeie președinte, care anterior a îndeplinit funcția de auditor financiar pentru bugetul Uniunii Europene.

Pentru a câștiga alegerile în Parlament, pretendentul avea nevoie de cel puțin două treimi din voturile deputaților, adică 68 din cele 101 mandate. Kaljulaid a întrunit 81 de voturi, ea fiind singurul candidat la șefia statului.

În cadrul votării, 17 buletine au fost aruncate în urnă fără a fi completate, iar trei deputați au lipsit din sala de ședințe.

După două încercări eșuate de a alege președintele țării — în Parlament și în Colegiul Electoral —,  partidele care fac parte din componența Legislativului au convenit să înainteze pentru această funcţie un candidat unic care să poată fi susținut de toate forțele politice. Aşa-numitul "consiliu al bătrânilor" din Parlamentul Estoniei, din care fac parte spicherul, doi vicespicheri și președinții celor șase fracțiuni parlamentare, a decis s-o înainteze drept candidat unic pe Kersti Kaljulaid.

Mandatul actualului președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, expiră în luna octombrie. Acesta se află la cel de al doilea mandat și, conform Constituției, nu poate fi ales pentru a treia oară.

Fluxul de știri
0