Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ce ţară creşte un copac care are mai mult de un mileniu

© Sputnik / Miroslav RotariДеревья
Деревья - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit unui grup de savanți, 1075 de ani – aceasta este vârsta copacului despre care se crede că ar fi cel mai vechi copac de pe continent.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. În Grecia de nord, un pin bosniac (Pinus heldreichii) a fost identificat drept cel mai vechi copac din Europa, potrivit Historia.ro. Analizele arată că pinul are mai bine o mie de ani.

Potrivit unui grup de savanți, 1075 de ani – aceasta este vârsta copacului despre care se crede că ar fi cel mai vechi copac de pe continent. Pinul a fost datat după metoda numărării inelelor. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători de la universitățile din Stockholm, Mainz și Arizona, care studiază istoria climatului. 

Unul dintre cercetători s-a declarat fascinat de vârsta copacului și de supraviețuirea acestuia într-un mediu înconjurător destul de ostil. 

„Sunt impresionat, în contextul civilizației occidentale, că toată istoria umanității a înconjurat acest copac – toate imperiile, bizantin, otoman, toți oamenii din această regiune…” 

În zonă mai există circa 12 copaci, toți având peste 1000 de ani.

Fluxul de știri
0