Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mitropolitul Vladimir a sfințit monumentul celor trei martiri ai neamului

© Photo : mitropolia.mdSfintirea monumentului martirilor neamului
Sfintirea monumentului martirilor neamului - Sputnik Moldova
Abonare
Monumentul celor trei martiri ai neamului - Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea a fost restabilit. Un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Vladimir au înălțat rugăciuni pentru veșnica lor pomenire.

CHIȘINĂU, 30 sept — Sputnik. Joi, în parcul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul Capitalei, a avut loc inaugurarea Monumentului celor Trei Martiri – Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea. Slujba de sfințire a fost oficiată de către un sobor preoțesc în frunte cu Mitropolitul Vladimir, informează mitropolia.md.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalități a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923. Sculptura a fost însă distrusă, în 1940, de către autoritățile sovietice.

Acum trei ani, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Republica Moldova, la propunerea avocatului Iulian Rusanovschi, au inițiat reconstituirea monumentului.

© Photo : mitropolia.mdIulian Rusanovschi și Iurie Colesnic
Iulian Rusanovschi și Iurie Colesnic - Sputnik Moldova
Iulian Rusanovschi și Iurie Colesnic

Inițiativa a fost susținută de Ministerului Culturii și de Academia de Științe a Moldovei, dar și de mai mulți consilieri municipali.

Sculptura, care este finalizată de către arhitectul Eugen Bâzgu și artistul popular Grigore Băț, reproduce identic lucrarea distrusă şi va fi amplasată exact pe același loc pe care s-a aflat până în 1940.

Monumentul celor trei personalități are o înălțime de peste trei metri, circa 20 de tone şi este ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală vor fi aşezate chipurile celor trei moldoveni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din fata lor va sta figura unui vultur, tot din bronz.

Toţi trei au decedat în august 1917. Primul care și-a pierdut viața a fost preotul Alexei Mateevici, autorul imnului Republicii Moldova ”Limba Noastră”, care a fost răpus de tifos exantematic. La scurt timp după asta, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au fost condamnaţi la împușcare de către regimul sovietic.

Fluxul de știri
0