Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CNA: în sistemul notarial este creat un deficit artificial de locuri vacante

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaРабота московских школ
Работа московских школ - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit CNA, deficitul de locuri vacante în sistemul notarial este creat artificial , iar limitarea numărului de notari duce la majorarea tarifelor pentru serviciile acestora.

CHIŞINĂU, 27 sept — Sputnik. Centrul Naţional Anticorupţie a studiat situaţia din sistemul notarial şi a ajuns la concluzia că deficitul de locuri vacante în sistemul notarial face imposibil accesul la această profesie și duce la un risc sporit de coruptibilitate. În opinia specialiştilor, acest deficit este creat în mod artificial.

Totodată, se vehiculează existența unor taxe pentru obținerea licenței de notar în funcţie de amplasarea teritorială a locului de activitate, sau sunt promovate persoane apropiate unor funcționari sau rude ale notarilor.

O altă concluzie a Studiului privind activitatea notarială, realizat de Direcţia analitică a CNA, este că „limitarea numărului de notari duce în mod direct la majorarea tarifelor pentru serviciile notariale prestate, fiind de asemenea afectată calitatea acestora".

„În baza analizei modului de numire și activitate a notarilor, au fost stabiliţi mai mulţi factori de risc ce provoacă comportamente corupționale sau conflicte de interese din partea acestora sau a unor funcţionari publici", subliniază CNA într-un comunicat.

Vladimir Cebotari Владимир Чеботарь - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul a iniţiat reforma notariatului

Potrivit studiului, tarifele percepute de notari contravin prevederilor Legii cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale nr. 271-XV din 27.06.2003. Solicitanţii serviciilor notariale sunt obligaţi să suporte cheltuieli suplimentare, disproporționale bunurilor tranzacționate, asta în condiţiile în care veniturile medii ale notarilor în anul 2015 depășesc de zeci de ori veniturile medii pe economie și ale funcţionarilor publici.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că accesul la practicarea profesiei de notar este limitată artificial, iar la practicarea profesiei sunt admise, în mare parte, „rudele actualilor notari, judecătorilor și ale altor demnitari de stat".

Este remarcat şi faptul că repartizarea teritorială a notarilor nu este proporțională numărului populației, 50% din notari activând în municipiul Chișinău, densitatea fiind de 3 ori mai mare decât media pe ţară. Din acest motiv în unele raioane nu sunt suficienţi notari, iar populația este nevoită să suporte consecințele.

Fluxul de știri
0