CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. Începând cu anul 2013, în Republica Moldova se observă o activizare a procesului epidemiologic prin hepatita virală A. Numărul îmbolnăvirilor de la începutul lui 2016 a ajuns la 295 de persoane, dintre care 82,7% sunt copii.
Cazuri de îmbolnăvire au fost constatate în majoritatea raioanelor din țară. Specialiștii subliniază că sporirea morbidităţii este legată de condițiile antisanitare din instituțiile educaţionale și din gospodăriile individuale, de nerespectarea normelor de igienă.
Hepatita A este o boală infecțioasă acută a ficatului, declanșată de virus. El se transmite ușor pe căi alimentare, prin mâncarea și apa contaminate.
Hepatita A nu are o perioadă cronică de dezvoltare și nu generează leziuni permanentă a ficatului. După infectare, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva virusului hepatitei A, care asigură în continuare imunitatea. Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin vaccinare. În întreaga lume, vaccinul împotriva virusului hepatitei A stopează eficient explozia bolii.
Simptomele hepatitei A:
— slăbiciune;
— dureri de cap;
— lipsa poftei de mâncare,
— grețuri, vomă;
— dureri abdominale și alte disfuncții ale tractului digestiv (diaree, constipație);
— culoare închisă a urinei și scaun alb, dar și culoare galbenă a pielii și a albului ochilor.
Pentru a evita îmbolnăvirea cu această maladie, medicii recomandă respectarea igienei personale, iar în cazul descoperirii semnelor caracteristice pentru hepatita A — adresarea imediată la medic.