Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii despre edificarea monumentului celor trei martiri ai neamului

© Photo : pr. Mihail BortăMonumentul martirilor basarabeni Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea.
Monumentul martirilor basarabeni Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea. - Sputnik Moldova
Abonare
În scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” a început edificarea monumentului celor trei martiri basarabeni- Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea.

CHIȘINĂU, 26 sept –Sputnik. În scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” din Capitală a demarat edificarea monumentului celor trei martiri, informează ortodox.md.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalități, Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923. Sculptura a fost însă distrusă, în 1940, de către autoritățile sovietice.

Iulian Rusanovschi, avocat - Sputnik Moldova
Monumentul celor Trei Martiri Basarabeni va fi inaugurat la Chișinău

Acum trei ani, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Republica Moldova au inițiat reconstituirea monumentul. Inițiativa a fost susținută de Ministerului Culturii și de Academia de Științe a Moldovei, dar și de mai mulți consilieri municipali.

Sculptura, care este finalizată de către arhitectul Eugen Bâzgu și artistul popular Grigore Băț, reproduce identic lucrarea distrusă şi va fi amplasată exact pe același loc pe care s-a aflat până în 1940.

Monumentul celor trei personalități va avea o înălțime de peste trei metri, circa 20 de tone şi va fi ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală vor fi aşezate chipurile celor trei moldoveni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din fata lor va sta figura unui vultur, tot din bronz.

Toţi trei au decedat în august 1917. Primul care și-a pierdut viața a fost preotul Alexei Mateevici, autorul imnului Republicii Moldova ”Limba Noastră”, care a fost răpus de tifos exantematic. La scurt timp după asta, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au fost condamnaţi la împușcare de către regimul sovietic.

Inaugurarea monumentului va avea loc la data de 29 septembrie, cu începere de la ora 11. Slujba de sfințire va fi oficiată de un sobor preoțesc în frunte cu Mitropolitul Vladimir.

Fluxul de știri
0