Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Iurie Roșca: Stația terminus pentru Transnistria este Republica Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaIurie Roșca
Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Abonare
După lovitura de stat din 2014 de la Kiev, situația în regiune s-a schimbat și republica separatistă transnistreană, care traversează o gravă criză economică și socială, nu are o altă soluție decât reunificarea cu Moldova. Întrebarea este când și în ce condiții? De această părere este politicianul Iurie Roșca.
Iurie Roșca: Stația terminus pentru Transnistria este Republica Moldova

Iurie Roșca a fost întrebat, în cadrul unui interviu realizat în Studioul Sputnik Moldova, cum comentează angajamentul luat de liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, de a unifica legislația regiunii cu cea a Federației Ruse. În opinia lui Roșca, acestea sunt declarații cu tentă electorală, dat fiind că în data de 11 decembrie, în regiune vor avea loc alegeri prezidențiale.

"Șevciuk, mult mai pașnic și mai moderat decât Smirnov"

"Nu trebuie să ne șocheze declarațiile domnului Șevciuk. Zice și el ce poate să zică pe ultima sută de metri. Toată lumea cu care mă întrețin zice că el, cel mai probabil, va pierde alegerile din decembrie. Totuși trebuie să recunoaștem că Șevciuk nu a avut retorici războinice în raport cu Republica Moldova. A căutat să cocheteze cu administrația de la Moscova, cred că nu a ieșit prea mult din cuvântul ei. Dar, în același timp, războinic ca Igor Smirnov nu a fost. A căutat să fie relativ mai moderat în discursul său. Poate au existat și excepții, dar acestea nu au deranjat autoritățile oficiale de la Chișinău", a declarat Iurie Roșca.

„Nici Rusia și nici Ucraina nu vor anexa Transnistria"

Iurie Roșca a făcut trimitere la unele afirmații ale fostului ministrul de Externe din administrația de la Tiraspol, Valerii Lițkai, care a admis că, mai devreme sau mai târziu, cele două maluri ale Nistrului se vor regăsi într-un singur stat. "La Tiraspol, am participat la două mese rotunde la care a participat și fostul ministru de Externe al autoproclamatei republici, Valeriu Lițkai. El a spus câteva chestiuni ce țin de viitorul acestei regiuni: 1. Nu vor fi ostilități armate între Chișinău și Tiraspol. 2. Nu vor exista ostilități militare între Ucraina și Transnistria. 3. Ucraina nu va anexa Transnistria. 3. Federația Rusia nu va anexa Transnistria", a spus Roșca.

Rusia nu mai este dispusă să subvenționeze un regim perdant

Făcând o trecere în revistă a situației din Transnistria, politicianul a declarat: „Toți agenții economici importanți din Transnistria și-au armonizat actele, activitatea la legislația națională a Republicii Moldova. Fac comerț sau își vând produsele, în special, în Uniunea Europeană și, foarte mult, în România. Comerțul cu Federația Rusă a scăzut. Bugetul regiunii este unul catastrofal și, în condiții de criză gravă, Rusia nu mai este dispusă să subvenționeze la nesfârșit un regim perdant. Aceasta nu va însemna că Rusia va înceta să sprijine politic și militar această regiune. Dar și Rusia are tot interesul ca acolo să vină o administrație suficient de capabilă să se orienteze în noile condiții și să genereze un nivel de viață acceptabil. Pentru că în curând, acolo vor rămâne numai cei care lucrează la cele câteva întreprinderi din regiune și cei care lucrează la Sovietul Suprem. Trebuie să înțelegem că în Transnistria ritmurile de depopulare sunt și mai accentuate decât în dreapta Nistrului", a spus politicianul.

Reunificarea celor două maluri ale Nistrului: Când și în ce condiții?

"Cine se uită bine pe hartă înțelege că SUA nu vor dispărea ca forță militară, politică, financiară, globală. Și înțelege și faptul că Ucraina sau cea a rămas din această țară, și a rămas destul de mult ca teritoriu, ca să spun așa, va continua să fie un vecin incomod pentru regiunea autoproclamată transnistreană. Asta înseamnă că stația terminus a tuturor acestor exerciții politice și geopolitice pentru Transnistria este reunificarea cu Republica Moldova. Întrebarea este următoarea: când și în ce condiții va avea loc această reunificare?", afirmă Iurie Roșca.

Să nu uităm că în Transnistria locuiesc cetățenii noștri

"Nicio declarație care vine de la Tiraspol nu trebuie să provoace prilej de panică și isterie. Și ar face bine și autoritățile Republicii Moldova dacă nu ar da mesaje războinice. Orișice s-ar întâmpla, orice s-ar declara la Tiraspol, trebuie să înțelegem că acolo sunt oamenii noștri, chiar și cei care sunt în administrația separatistă. Cu ei trebuie de discutat, chiar dacă sunt oameni extrem de dificili. Dacă nu reușim cu ei, mergem din nou la Moscova. Nu reușim la Moscova, îi chemăm pe cei de la Moscova la noi, ne întâlnim Tiraspol, la Viena, unde vreți și continuăm să dialogăm, înțelegând că este un proces îndelungat, este un război al nervilor. După lovitura de stat din 2014 de la Kiev, situația s-a schimbat.  Eu cred că înțelepciunea și utilizarea corectă a propriei noastre experiențe pot să aducă la un final pozitiv într-un timp nu prea îndepărtat", a conchis Iurie Roșca.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0