L-am întrebat pe Vitalie Nagacevschi, care este și președintele Asociației Obștești "Juriștii pentru Drepturile Omului", cum poate fi înțeles gestul procurorilor Anticorupție și a ofițerilor CNA, care au reținut tocmai 15 magistrați și 3 executori judecătorești, într-un dosar de spălare de bani, în care este vizat și arestat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Despre ce este vorba: este rezultatul faptului că oamenii legii îl urmăresc pe Platon sau al faptului că s-au apucat de făcut curățenie în rândurile magistraților?
Iată ce ne-a răspuns avocatul Vitalie Nagacevschi: "Să nu uităm că acțiunea oamenilor legii vine după spălarea unei sume extrem de mare din sistemul bancar, fapt care a plasat Republica Moldova în rândul țărilor cu un sistem bancar periculos, în lista statelor în care pot fi spălați banii, respectiv, dacă pot fi spălați banii, atunci poate fi finanțat și terorismul. Lipsa oricărei reacții la o astfel de acțiune a dus până acum la refuzul organismelor internaționale de a finanța Republica Moldova. Să nu uităm că acum urmează să aibă loc ședința bordului unei instituții financiare internaționale importante, care trebuie să hotărască dacă va mai finanța Republica Moldova sau nu. Această acțiune se înscrie în lista celor menite să convingă structurile financiare internaționale de viabilitatea sistemului bancar al Republicii Moldova și posibilitatea reluării finanțării Republicii Moldova", a spus Nagacevschi.
Întrebat dacă este de acord cu opinia că, pentru a face ordine în Justiție, ar trebuie, de fapt, schimbați toți sau aproape toți magistrații, Nagacevschi a răspuns afirmativ.
"Mie mi s-a creat impresia că totuși mare parte a judecătorilor sunt implicați în diferite schema de corupție. Sigur că sunt și judecători onești, dar totuși cea mai mare parte a lor este afectată de fenomenul corupției", a declarant Nagacevschi pentru Sputnik Moldova.
Autor: Sergiu Praporșcic