Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Roșca: Ce trebuie să-i cerem Moscovei și ce trebuie să-i oferim

© Sputnik / Rodion ProcaРоссийско-молдавские отношения: реалии и перспективы
Российско-молдавские отношения: реалии и перспективы - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova rămâne cumva în afara proceselor de elaborare a unei noi forme de conviețuire în spațiul post-sovietic. Și asta pentru că nu are o politică externă bazată pe interesul național. De această părere este politicianul Iurie Roșca, care a acordat un interviu pentru Sputnik Moldova.
Roșca: Ce trebuie să-i cerem Moscovei și ce trebuie să-i oferim

Solicitat să comenteze lucrările summit-ului CSI de la Bișkek, Kârgâzstan, Iurie Roșca a spus că le dă dreptate celor care afirmă că CSI a fost gândită ca formula de tranziție, de divorț pașnic între fostele componentele ale URSS și de cooperare economică a țărilor din spațiul exsovietic. Și admite că CSI, care nu a adus niciun fel de avantaje țării noastre, nici sub aspectul preferințelor comerciale, nici în dialogul în problema transnistreană, ci doar i-a știrbit din suveranitate, ar putea să dispară chiar și sub aspect formal-juridic.

„Noi avem nevoie de Rusia, nu Rusia are nevoie de noi" 

Chiar dacă în opinia lui aderarea țării noastre la Uniunea Vamală sau la Uniunea Eurasiatică este o acțiune greu de realizat, în primul rând, din cauza vecinei noastre Ucraina, care întreține relații ostile cu Federația Rusă, Roșca afirmă că autoritățile de la Chișinău sunt obligate să participe la "elaborarea unei noi forme de conviețuire în spațiul postsovietic".

"Moldova rămâne cumva în afara proceselor de elaborare a unei noi forme de conviețuire în spațiul post-sovietic. Și este foarte important pentru că noi avem nevoie de Rusia, nu Rusia de noi. Rusia supraviețuiește și fără noi. Noi avem nevoie de piața rusească, noi avem nevoie de suportul Rusiei pe plan internațional, dacă am ști să jucăm cartea cum se cuvine. Noi avem nevoie de acces la resursele energetice, avem nevoie de Rusia pentru a rezolva problema Transnistriei", a declarat Roşca.

Moldova — obiect al politicii externe generate de alții

Iurie Roșca consideră că drama țării noastre este că nu generează politică externă, nu este subiect, ci doar obiect al politicii externe generate de alții.

"Republica Moldova are lachei care bat mătănii la Moscova sau lachei care bat mătănii la Bruxelles și Washington. Nu există oameni în prim plan, care să aibă succes electoral și rating, care să spună răspicat care este interesul național al Republicii Moldova. Să afirme clar ce vrem să negociem cu rușii, cu românii, cu UE, cu SUA. Fiecare dintre cele două tabere beligerante se pliază pe discursul birocrației europene sau pe discursul Federației Ruse. Slavă Domnului că Vladimir Putin și echipa lui apără valorile tradiționale, conservatoare. Și iată, prin mimetism, partidele politice, personajele politice de la noi, mai mult sau mai puțin caricaturale, sunt și ele conservatoare, sunt și ele în favoarea Bisericii Ortodoxe. Ceilalți, dacă sunt înregimentați în tabăra adversă a liberalismului, se erijează în promotori ai unor pseudovalori de integrare europeană și toate mizeriile acestea propagandistice pe care le auzim în fiecare zi", a declarat politicianul.

Întrebat cum vedere relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Economică Eurasiatică, Iurie Roșca a răspuns:

"Noi, cei din Republica Moldova, avem problema ostilităților dinte Rusia și Ucraina. Și faptul că nu avem granițe comune cu Federația Rusă șubrezește discursul celor care pledează pentru orice formă de cooperare cu Federația Rusă. Și acest discurs mă îngrijorează. Cei care spun astăzi Uniunea Vamală și cei care spun Uniunea Eurasiatică au în minte Uniunea Sovietică, nici măcar CSI. Vrem să fim subalternii Moscovei, vrem ca Putin să fie președintele nostru, numai ca să fim și noi în rând cu lumea, să fim și noi slugile cuiva important geopolitic. Aceasta este marea noastră dramă. Și eu consider că trebuie să avem relații excelente cu Rusia, că facem parte, cu Rusia și cu alte țări din regiune, din marea civilizație a Creștinătății Orientale, a Creștinătății Ortodoxe, Bizantine, suntem din aceeași rădăcină civilizațională, fără discuție. Avem foarte multe elemente comune. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne dizolvăm în cadrul acestui spațiu. Asta nu înseamnă că o să vină Putin sau Lavrov să-l tragă de urechi pe Chirtoacă, să instaleze o guvernare ca lumea, să rezolve problemele noastră interne de ordin economic sau administrativ, sau de infrastructură. Asta ține de datoria noastră", a declarat Iurie Roșca.

Ce cerem și ce oferim Federației Ruse

Iurie Roșca a prezentat viziunea sa privind modul în care trebuie să fie construite relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

"Raportul nostru cu Federația Rusă trebuie să fie următorul: să obținem preferințe comerciale asimetrice, noi vindem în Rusia ce putem vinde, rușii exportă la noi ceea ce noi avem nevoie. În schimbul acestui avantaj pe care ni-l oferă rușii, noi trebuie să le oferim garanții că Republica Moldova va fi un stat neutru politic și militar. Republica Moldova nu trebuie să aibă retorici agresive împotriva Federației Ruse. Actorii geopolitici mari nu au decât să-și regleze conturile pe teritoriul altor țări sau la forurile internaționale așa cum știu ei. Să-și facă războaiele lor comerciale globale. Dar fără implicarea noastră. Noi trebuie să avem această politică", a declarat Iurie Roșca.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0