Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Maxim Cârlan, despre Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX

© Sputnik / Miroslav RotariMaxim Cîrlan
Maxim Cîrlan - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 25-29 septembrie 2016, în orașul Cahul, va avea loc prima ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX. Inițiatorul festivalului este scenaristul și regizorul Maxim Cârlan, care de mai mulți ani locuiește și creează în Germania. Iată ce a declarat el în cadrul unui interviu realizat în studioul radio Sputnik Moldova.

Maxim Cârlan afirmă că în cadrul Festivalului vor fi proiectate documentare de mare valoare, recunoscute la nivel internațional, care sunt axate pe trei tematici: "Exodul", "Libertatea de exprimare", "Pământ și oameni".

Maxim Cârlan spune că oamenii își părăsesc foarte greu pământul unde au văzut pentru prima dată lumina zilei, familiile în care s-au născut, locul în care au copilărit. Acest fenomen însă nu este unul specific doar zonei noastre, ci este unul global. Potrivit lui, Republica Moldova este țară care are cea mai mare populație rurală din Europa. Aici oamenii, conform tradiției, sunt foarte legaţi de pământ. Fiindcă acest pământ este singurul lucru pe care-l au. Pământul este cel care-l ţine pe om acasă, dar şi cel care-l face să plece. Şi omul nostru este în permanentă dilemă: să rămână sau să plece. Să lase pământul ori să se țină de el?

La MOLDOX participanții vor avea ocazia să urmărească proiecțiile unora dintre cele mai bune filme documentare sociale din întreaga lume, dar vor putea participa şi la workshop-uri și masterclass-uri dedicate celor care doresc să genereze schimbări sociale prin puterea filmului documentar.

Fluxul de știri
0