Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Surprize după alegeri: tarife majorate la căldură și electricitate

© Sputnik / Мирослав РотарьRuslan Surugiu
Ruslan Surugiu - Sputnik Moldova
Abonare
Istoria se repetă. ANRE va tergiversa luarea deciziei privind majorarea tarifelor la căldură și curent electric, solicitată de Termoelectrica, până la alegerile prezidențiale. Directorii ANRE vor majora tarifele, dar după 30 martie și ținând cont de recomandările autorităților. Este opinia expertului în energetică Ruslan Surugiu.
Expert: Tarifele vor fi majorate, dar după alegeri și cu voie de la domnie

Director Centrul pentru Eficiență Energetică și Resurse Regenerabile, Ruslan Surugiu, a declarat în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova că este straniu faptul că Termoelectrica solicită majorarea tarifelor la căldură, dacă e să ținem cont de declarațiile făcute de autorități privind reformele și succesele înregistrate la această întreprindere. Și anume, întreprinderea beneficiază de un program de investiții din partea Băncii Mondiale în sumă de 40 de milioane de dolari. Iar în mai 2016, ministru adjunct al Economiei, Valeriu Triboi, a venit cu declarații în presă privind situația de la Termoelectrica. Atunci, domnul Triboi a declarat că Termoelectrica a redus pierderile anuale pe care le înregistra, de la 1,3 miliarde de lei la 300 de milioane de lei în 2015. Surugiu spune că, dacă acesta este trendul, acum pierderile înregistrate de Termoelectrica ar fi trebui să ajungă la zero.

"Este straniu faptul că din mai 2016, de la declarațiile făcute de Triboi, au trecut patru luni și Termoelectrica solicită majorarea tarifelor. Ce se întâmplă: ministrul adjunct Triboi nu cunoaște situația sau el face declarații populiste?", întreabă Surugiu.

Directorului Centrului pentru Eficiență Energetică și Resurse Regenerabile i se pare straniu și faptul că acum câțiva ani Termocomul era o întreprindere care acumula venituri, după care a început în mod brusc să acumuleze datorii.

"După cum îmi aduc eu aminte, în 2010, doar în jumătate de an, Termocom a raportat un surplus de 60 de milioane de lei. Ca, în 2014, Termocomul deja să raporteze pierderi de 300 de milioane de lei, activând practic în aceleași condiții, cu același tarif. Asta ridică mari semne de întrebare privind calitatea gestionării întreprinderii", spune Surugiu.

Expertul afirmă că ANRE este obligată să efectueze un audit la Termoelectrica, să verifice care este calitatea gestionării acestei întreprinderi. Și nu unul în baza cifrelor pe car le prezintă Termoelectrica, dar să se vadă ce se întâmplă acolo de facto.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0