Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primăria Chişinău răscoleşte mormântul lui Carol Schmidt

© Photo : unimedia.infoCinematograful Gaudeamus
Cinematograful Gaudeamus - Sputnik Moldova
Abonare
Cinematograful „Gaudeamus” din Chișinău va fi demolat, iar în locul acestuia un agent economic urmează să construiască un bloc de locuit. Potrivit specialistilor, în acest loc a fost înmormântat fostul primar al Chişinăului Carol Schmidt.

CHIŞINĂU, 14 sept – Sputnik. Consilierul municipal Ion Ceban a publicat pe o reţea de socializare copia autorizaţiei de demolare a cinematografului “Gaudeamus”, din Capitală, documentul fiind semnat de viceprimarul Nistor Grozavu, şi de către arhitectul-şef Ion Carpov.

Potrivit Legii privind protejarea patrimoniului arheologic, atunci când începe o nouă construcţie este necesară efectuarea cercetărilor arheologice preventive pentru a preveni distrugerea vestigiilor arheologice. Locul ar putea fi cercetat de către specialişti, mai ales că aici s-a aflat cândva cimitirul luteran din Chişinău.

Istoricul Iurie Şveţ scrie pe pagina sa de Facebook că pe locul actualului cinematograf a fost înmormântat fostul primar de Chişinău Carol Schmidt. 

"Din păcate, mormântul lui Carl Schmidt a fost distrus împreună cu cimitirul luteran, acolo unde astăzi încă se mai află cinematograful Gaudeamus", menţionează istoricul.

Anterior, Primăria municipiului Chişinău anunţase că în locul cinematografului Gaudeamus ar putea fi construită un bloc de aproximativ 15 etaje.

Potrivit proiectului la primul etaj va fi păstrată o sală pentru vizionarea filmelor, însă vor fi amplasate și spații comerciale. Celelalte etaje ale blocului vor avea destinaţie locativă.

Autorităţile însă, nu informează cetăţenii dacă Agenţia Naţională Arheologică a efectuat cercetările preventive, aşa cum prevede legea.

Fluxul de știri
0