Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CCM a luat o decizie importantă în favoarea angajaţilor moldoveni

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis că angajaţii moldoveni nu vor mai putea fi siliţi să dea explicaţii în cazul unei cercetări de serviciu. Este neconstituţional.

CHIŞINĂU, 14 sept — Sputnik. Miercuri, Curtea Constituțională din Moldova (CCM) a declarat neconstituționale unele prevederi din Statutul disciplinar al polițistului care se referă la procesul de desfășurare a anchetei de serviciu.

Ofiţerul de presă al CCM, Emil Gaitur, scrie pe o rețea de socializare că nimeni nu pate fi silit să dea explicații în cazul unei cercetări de serviciu.

“Ești salariat și angajatorul te obligă să dai explicații, într-o cercetară disciplinară de serviciu?— Aceasta încalcă Constituția, a hotărât azi CCM”, scrie Gaitur.

Curtea a constatat că unele prevederi ale Legii cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului, precum şi ale Statutul disciplinar al polițistului pun în sarcina angajatului obligativitatea prezentării explicațiilor scrise cu privire la încălcarea comisă, iar în cazul refuzului de a da explicaţii, obligă persoana să motiveze în scris refuzul, ceea ce afectează dreptul angajatului la tăcere.

Potrivit Constituției, dar și Convenției Europene, nimeni nu poate fi silit să mărturisească împotriva sa sau să-și recunoască vinovăția.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Ea intră în vigoare la data adoptării şi este publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0