Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine ar putea fi Mesia politicii moldovenești

© © Sergiu PraporşcicSergiu Praporşcic
Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile prezidențiale din 30 octombrie sunt fără miză, fără miză reală pentru Republica Moldova, indiferent de cine le va câștiga și va ajunge în fotoliul de președinte al țării.
Cine ar putea fi Mesia politicii moldovenești

În funcție de cine va ieși învingător, alegerile prezidențiale constituie o șansă pentru formațiunile de la guvernare de a-și fortifica pozițiile pe care deja le dețin sau pentru cele din opoziție de a se afirma în lupta politică, de a accede în pozițiile la care râvnesc. Dar și într-un caz și în altul, Republica Moldova va fi perdantă. Eu nu spun că toți concurenții electorali sunt total și neapărat răi, că toți sunt neapărat niște ticăloși care urmăresc scopuri meschine, personale, criminale, de grup, oligarhice, de clan sau de cartel. Nu, deși și dintre aceștia sunt. Dimpotrivă, le dau dreptate celor din opoziție când îi critică pe candidații puterii și viceversa: celor de la guvernare când îi descântă pe cei din opoziție. În majoritatea cazurilor, și unii, și alții au dreptate. Dar, privind la ei, constați cu regret că niciunul nu este în măsură să pună începutul unei schimbări reale în Republica Moldova. Unul care ar afirma răspicat, spre exemplu, că îmbrățișarea unui sau altui vector geopolitic nu poate fi un proiect de țară pentru Republica Moldova, că fiind cu cineva sau împotriva cuiva, lucrurile nu se vor schimba: corupția, politicianismul, prostia, incultura nu vor dispărea din țara noastră și mai ales din cercurile ei guvernante.

Aceste alegeri sunt organizate pentru clasa politică pe care o avem astăzi, fie că e vorba de cea care se află la guvernare, fie de cea care se află în opoziție. Până la urmă, toți sunt o apă și un pământ.  Dacă ele ar fi cu miză și pentru Republica Moldova, ar fi trebuit să avem măcar un candidat care să iasă din tipic, care să spună adevărul despre sistemul politic, despre clasa politică, despre ipocrizia căreia politicienii de astăzi îi spun activitate politică.

Autor: Sergiu Praporșcic 

Fluxul de știri
0