Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șefa instituției care i-ar fi întors spatele Republicii Moldova riscă pușcărie

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaChristine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард
Christine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul General al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, riscă un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro. Autoritățile franceze au demarat o anchetă privind un arbitraj contra intereselor statului.

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), singura instanţă abilitată să ancheteze membrii Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor, ar putea da un verdict în procesul în care este implicată Christine Lagarde, actuala șefă a FMI — instituția ai cărei reprezentanți ar fi trântit ușa în naș Republicii Moldova, care la rândul său încearcă să semneze cu această mega structură financiară internațională un memorandum de cooperare. Este vorba despre unele acțiuni ale lui Lagarde de pe vremea când aceasta deținea funcția de ministru al Econiomiei în Franța.

Christine Lagarde, directorul FMI - Sputnik Moldova
Politică
FMI joacă dur. Chișinăul a primit un răspuns șocant

Litigiul vizează o tranzacţie care a avut loc în 1993, când omul de afaceri Bernard Tapie a vândut băncii franceze Credit Lyonnais cota parte pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat.

În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane euro, mai mult decât ar fi putut obține prin intermediul instanțelor de judecată.

Ministrului Economiei de la acea vreme, Christine Lagarde, i se reproşează că ar fi recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais.

Directorul general al FMI trebuie să răspundă pentru "utilizarea abuzivă a fondurilor publice de către o terță parte și care rezultă din neglijența (lui)", spune CJR într-o declarație, citată de Le Figaro.

Fluxul de știri
0