Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vin revizorii. Cine a început lupta cu corupţia în şcoli

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul Şcolar Național va iniţia în următoarea perioadă un şir de controale inopinate în instituţiile de învăţământ pentru a scoate la iveală cazurile de colectare ilicită a banilor de la elevi şi părinţi.

CHIŞINĂU, 10 sept — Sputnik. Ministerul Educaţiei este îngrijorat de proporţiile atinse de fenomenul colectării ilicita a banilor în şcoli. De cele mai dese ori, părinţilor li se solicită bani pentru procurarea manualelor, alimentația copiilor, pentru grupele cu program prelungit etc.

Funcţionarii ministerului au reiterat în cadrul unei conferinţe de presă, că managerii instituţiilor de învăţământ, cadrele didactice nu au dreptul sub nici o formă să inițieze, să intermedieze și să participe la colectarea banilor de la părinți sau elevi.

Ministerul de resort avertizează că în instituțiile în care nu există asociații de părinți nu poate avea loc colectarea banilor „pentru "fondul școlii", "fondul clasei" și alte invenții". Crearea asociațiilor este doar dorința și inițiativa părinților, iar aderarea la ele este benevolă. Totodată, pentru a activa în cadrul legal, asociațiile trebuie să fie înregistrate la Ministerul Justiției sau la organele APL.

„În cazurile acumulării ilicite de bani, cel mai des sunt implicați părinții care își pot permite să achite taxa de membru al asociației și îi obligă, uneori îi intimidează pe cei care nu o pot plăti sau îi forțează chiar să devină membri ai asociației, precizează sursa, atenţionând că nu este corect să se insiste ca fiecare părinte să fie membru al asociației".

Деньги в конверте - Sputnik Moldova
Societate
Mită de trei mii de euro, într-un „ambalaj" legal

Instituţia de resort avertizează de asemenea că nu se admite desfășurarea lecțiilor particulare în instituțiile de învățământ.

Responsabilii de la Minister au amintit în context că coruperea pasivă este o infracţiune penală şi a avertizat că profesorii neonești vor fi sancționați și disciplinar, conform prevederilor Codului educației, Codului de etică al cadrului didactic, regulamentelor și actelor normative în vigoare.

Situaţia fiind alarmantă, Ministerul Educației va dispune întreprinderea unor controalelor neplanificate, pe parcursul lunii septembrie-octombrie, în instituțiile de învățământ general. Acestea vor fi efectuate de către Inspectoratul Şcolar Național.

Totodată, funcţionarii au atenţionat asupra lipsei de interes din partea părinților pentru ceea ce se întâmplă în instituția de învățământ pe care o frecventează copilul lor, solicitând implicarea acestora în elaborarea și gestionarea bugetului acestora.

Fluxul de știri
0