CHIȘINĂU, 9 sept — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, ca primă persoană în stat și garant al Constituției, trebuie să rezolve în primul rând trei probleme ale țării. Acestea au fost formulate de către participanții la conferința de presă desfășurată la Sputnik Moldova.
1. „Relansarea" predării istoriei. Politologul și istoricul Sergiu Nazaria este sigur că în Moldova trebuie să vină la putere o persoană care să producă o cotitură radicală în viața statului, iar primul pas în această direcție ar trebui să fie trecerea de la predarea în școli a istoriei românilor la predarea istoriei Moldovei.
„Anume cunoașterea istoriei țării sale contribuie la formarea cetățeanului și a patriotului care își iubește țara și poporul căruia îi aparține. Dacă în instituțiile de învățământ cursul de istorie nu are ca scop aceste sarcini, înseamnă că interesele statului sunt subminate", a menționat Nazaria.
„Va apărea oare un conflict în cazul renunțării la istoria românilor? Desigur! Iar acest lucru va fi o dovadă clară că dușmanii statului moldovenesc s-au instalat temeinic în instituțiile de învățământ", a spus Nazaria.
2. Autoreclama în sensul pozitiv al cuvântului și demonstrarea profesionalismului. Președintele Mișcării pentru Tineret „Voievod", Nicolai Pascaru, bănuieşte că majoritatea candidaților la președinția RM sunt niște anonimi pentru masele largi de alegători. Printre ei se află și persoane al căror scop este să distrugă Moldova, consideră expertul.
„Campania preelectorală reprezintă un examen de maturitate pentru cetățeni după cei 25 de ani de independență. Cred că astăzi poporul nostru este pregătit să aleagă în calitate de președinte pe cel care cu adevărat va avea grijă de interesele țării", a spus Pascaru.
„Sper că vom alege un președinte tehnocrat și profesionist, capabil să reabiliteze țara și să reunească ambele maluri ale Nistrului", a adăugat Pascaru.
3. Să țină minte: poporul nu este dușman, ci prieten. Președintele Comunității Găgăuze din Moldova, Nicolae Terzi, a menționat că experiența colaborării găgăuzilor cu unii lideri ai RM a demonstrat că nu toți conducătorii conştientizează problemele autonomiei.
„A fost un timp când eram numiți separatiști și chiar se făceau îndemnuri la lichidarea autonomiei. Nimeni în Gagauz-Yeri nu are de gând să distrugă Moldova. Dimpotrivă, locuitorii autonomiei, toți ca unul, au fost întotdeauna pentru păstrarea statalității moldovenești care este chezășia existenței noastre ca popor", a spus Terzi.
Acesta a subliniat că găgăuzii nu au fost niciodată împotriva integrării europene a Moldovei, însă astăzi „măștile sunt scoase și cei care chemau țara în UE astăzi zic că această integrare în Europa unită este posibilă doar prin unirea cu România".