Apicultorul Valentin Bostan din satul Taraclia, raionul Căușeni ne-a spus că anul acesta nu a vândut nici un kilogram de miere. Întreprinderile care au drept de export oferă un preț extrem de mic, doar 32 de lei pentru un kilogram de miere de floarea soarelui. Dar nici în aceste condiții nu se grăbesc să o achiziționeze.
"Vreo doi ani în urmă, era extrem de greu de comercializat mierea. Se vindea rău de tot. Acum de vreo doi ani au început să se efectueze exporturi în Europa și vin niște băieți de la Chișinău care ne-o cumpără. Anul trecut, mierea de floarea-soarelui era cumpărată cu 40 de lei kilogramul, iar cea de salcâm cu 70 de lei pentru un kg. Anul acesta însă nu am vândut nimic. La mierea de salcâm, a venit un italian și mi-a promis că o să-mi dea 76 de lei pe kilogram. A luat miere pentru analiză și acum așteptăm. Nu știm dacă va și cumpăra sau nu. Dar prețul mierii de floarea-soarelui, am fost la Chișinău și mi s-a spus că e de doar 32 de lei pentru un kilogram. E un preț tare mic", a spus Valentin Bostan.
Apicultorul afirmă că mierea pe care o produce la prisaca sa din satul Taraclia este de calitate, ecologic pură, dat fiind că el nu folosește antibiotici la tratarea albinelor.
Pe lângă faptul că prețul este mic și nu prea sunt cumpărători, anul acesta, din cauza că un sezon ploios a fost succedat de altul secetos, și cantitatea de miere produsă de albine este mică.
"În anul acesta, afacerea noastră la salcâm a fost tare, tare slabă din cauză că a fost frig, au fost ploi, albina nu a putut să lucreze. La răsărită, e mai binișor, chiar față de salcâm este bine. Suntem mulțumiți. Anul acesta nu au existat probleme. Nu a murit albina. Albina nu poate să moară dacă lucrezi corect și faci totul la timp. Toamna să faci dezinfecție. Iată acum le dăm mâncare, sirop pentru regină, ca regina să vadă că albinele fac miere și să depună mai mult puiet pentru iarnă. Puietul intră în iarnă și trăiește opt luni de zile, până în primăvară. După care noi le facem dezinfecție. La sfârșitul lui octombrie nu mai întrăm în știubeie", ne-a spus apicultorul.
Valentin Bostan ne-a povestit că a muncit mai întâi peste hotare, după care a revenit acasă ca să pornească o afacere proprie. Să fie stăpân pe munca lui. A muncit mult, a înființat prisaca pe care o are cum, de peste o sută de familii. Și este dispus să muncească și mai mult și să-și extindă afacerea, doar să poată să-și vândă marfa la un preț echitabil.