Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Află de ce este suspectat Dorin Chirtoacă

© Sputnik / Мирослав РотарьРаду Бушилэ
Раду Бушилэ - Sputnik Moldova
Abonare
Dorin Chirtoacă este suspectat de ipocrizie atunci când afirmă că este gata să plece din fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Dacă ar fi așa, Chirtoacă nu ar fi periclitat organizarea referendumului privind rechemarea sa din funcție. De această părere este juristul Radu Bușilă.
Află de ce este suspectat Dorin Chirtoacă

În cadrul unei discuții purtate în studioul radio Sputnik Moldova, juristul Radu Bușilă a declarat că primarul Capitalei este, cel puțin, nesincer atunci când spune că de dragul implementării cu succes a unui proiect de renovare a Stației de Epurare Chișinău este gata să părăsească fotoliul de primar și să meargă să lucreze la Apă-Canal. „Lepăd lucrul și mă duc eu la Apă-Canal, dar nu las să eșueze proiectul. Este onoarea mea în joc. Eu am început cu Stația de Epurare de la Chișinău”, a declarat Chirtoacă.

Radu Bușilă spune că, încă din primul său mandat, Dorin Chirtoacă încearcă să rezolve problema Stației de Epurare și a putorii din oraș pe care o emană aceasta. Și nu i-a reușit acest lucru, chiar dacă acum se află la cel de-al treilea mandat în funcția de primar.

Expertul afirmă că primarul a mers din start pe o cale greșită încercând să deshidrateze și să fermenteze reziduurile cu niște geo-tuburi. Ca rezultat, bugetul municipal a suportat cheltuieli enorme pentru aceste geo-tuburi, iar stația de epurare a devenit un agent de poluare a mediului înconjurător. Bușilă consideră că unii funcționari au avut și mai au de profitat de pe urma procurării acestor geo-tuburi. 

„Apa din colectorul central al Stației de Epurare Chișinău este vărsată fără a fi epurată direct în râul Bâc, care a devenit un râu mort. Iar nămolul este îngropat în niște gropi săpate pe teritoriu stației și ca rezultat sunt poluate apele freatice, în special cele din care se alimentează satul Băcioi. Asociațiile de ecologie sunt mână în mână cu factorii de decizie din cadrul Primăriei Chișinău și se fac că nu observă nimic. Nimeni nu reacționează la aceste catastrofe ecologice. Același lucru se întâmplă și la rampa de depozitare a gunoiului din Țânțăreni. Acolo oamenilor le cad dinții, le cade părul, fac cancer la 50 de ani, suferă de boli gastro-intestinale. Ei au ieșit la acțiuni de protest, au blocat drumul ca să nu le permită camioanelor să descarce gunoiul la ei în sat. Dar nimeni nu se uită la ei”, a menționat Radu Bușilă.

Potrivit noului proiect lansat de autoritățile municipale, nămolul de la Stația de Epurare Chișinău nu va mai fi îngropat în pământ, ci va fi procesat astfel încât să devină îngrășământ. Pentru realizarea acestui proiect vor fi cheltuite 30 de milioane de euro, din cele 63 de milioane date de BERD, BEI şi Comisia Europeană. Conform acordului cu finanțatorii, tariful la apă în Chișinău va fi majorat.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0