Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Particularităţile businessului moldovenesc: cumperi ieftin și vinzi mai scump

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaРабота сельскохозяйственного рынка
Работа сельскохозяйственного рынка - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik a clarificat ce produse alimentare consumă cu precădere locuitorii țării noastre și de ce reducerile din magazinele autohtone sunt, de fapt, o profanare.

CHIȘINĂU, 7 sept — Sputnik. Biroul Național de Statistică a făcut publică o informaţie destul de interesantă. Astfel, potrivit BNS, cele mai populare produse alimentare în meniul cetățenilor moldoveni sunt lactatele, pâinea, ouăle și fructele. Iar uleiul vegetal, peștele și carnea sunt solicitate mai puţin de către locuitorii țării noastre.

Economistul Anatolie Ignat a dezvăluit într-un comentariu pentru Sputnik dacă ar trebui să ne așteptăm la o majorare a prețurilor În toamnă.

Урожай пшеницы - Sputnik Moldova
Sărăcia ne pune în pericol securitatea alimentară

"Scumpirea sezonieră a produselor alimentare, care ne așteaptă în toamnă, atunci când vor fi mai puține fructe și legume, este un fenomen normal, consideră expertul Anatolie Ignat. Pentru produsele importate sau cele care presupun utilizarea materiei prime importate în procesul de producere (este vorba de carne sau de pâine), sunt incluse și cheltuielile pentru transport, carburanți etc. Evident, în aceste cazuri formarea prețurilor are loc conform altor calcule".

Potrivit economistului, în Moldova lipsește o astfel de noțiune cum ar fi reducerile clasice de preţuri.

"Dacă în țările din Occident înainte de sărbători se fac reduceri masive, la noi, dimpotrivă, se jupoaie şapte piei de pe cumpărători", a remarcat Ignat.

El consideră că o particularitate distinctivă a producătorului provincial este tendinţa de majorare artificială a preţurilor. În general însă, Anatolie Ignat consideră că politicienii trebuie să asigure stabilitatea în țară, în special, înaintea alegerilor, pentru ca alegătorii să nu fie presaţi de problemele curente. Atunci și alegerile ar fi mai vesele.

"Pentru politicieni este important doar ca poporul să se gândească la programe și idei, iată de ce aceştia ar trebui să muncească la creșterea bunăstării poporului", ironizează Ignat.

Fluxul de știri
0