Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Wałęsa, fondatorului "Solidarităţii", învinuit de colaborare cu securitatea

© Sputnik / Jekaterina Czesnokowa / Accesați arhiva multimediaByły prezydent Polski Lech Wałęsa
Były prezydent Polski Lech Wałęsa - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa, promite că-l va ataca într-o instanță de judecată internațională pe actualul președinte Andrzej Duda, în cazul în care acesta nu-şi va retracta afirmaţiile privind colaborarea cu securitatea.

CHIŞINĂU, 4 sept — Sputnik. Fostul președinte al Poloniei Lech Wałęsa a promis că îl va ataca pe actualul președinte conservator, Andrzej Duda, într-o instanță internațională, în cazul în care acesta nu-și va prezenta scuzele pentru învinuirile aduse fondatorului mișcării „Solidaritatea” de colaborarea cu serviciile secrete în perioada regimului comunist, comunică RIA Novosti.

În februarie, colaboratorii Institutului Național al Memoriei au extras din casa generalului Czesław Kiszczak și au dat publicității documente secrete care ar indica faptul că Wałęsa a fost un agent al serviciilor secrete în perioada regimului comunist. În special, în documente există și un acord de colaborare cu serviciile secrete, în care figurează semnătura lui Wałęsa.

"Domnule președinte Duda, ați jurat că veți sta la straja justiției… Fie vă cereți scuze pentru jignirile aduse public, prin afirmațiile că aș fi încălcat legea, fie vă voi ataca într-o instanță internațională", a scris Wałęsa pe rețeaua de socializare Facebook.

Fostul președinte polonez a adăugat că va prezenta toate deciziile posibile ale instanțelor de judecată și dovezile institutelor de investigare, pentru a demonstra că nu a colaborat cu serviciile secrete.

Andrzej Duda - Sputnik Moldova
Președintele Poloniei: UE nu este o uniune de state egale

Wałęsa a criticat cartea publicată de istoric polonez Sławomir Cenckiewicz, fost colaborator al Institutului Național al Memoriei din Poloniei. În lucrarea dedicată lui Wałęsa, acesta afirmă că fostul lider era un colaborator al securității.

"A fost un funcționar când scria această plastografie pe banii contribuabililor. Cunoștea deciziile instanțelor de judecată, știa despre rapoartele institutului în care activa. Cu toate acestea, și-a scris cartea de o poziție contrară. Un astfel de lucru nu se putea întâmpla într-un stat de drept. Nu am colaborat cu serviciile secrete. Mi-ați subminat autoritatea. M-ați umilit în fața întregii lumi", conchide Wałęsa.

 

Fluxul de știri
0