Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sondaj: sunteţi mulțumit de sistemul educaţional primar şi gimnazial din Europa

© Fotolia / Tyler OlsonШкольники читают книги в библиотеке
Школьники читают книги в библиотеке - Sputnik Moldova
Abonare
Datele sondajului Sputnik.Opinii au demonstrat că locuitorii țărilor europene au o atitudine critică față de sistemul lor de învățământ primar și gimnazial.

CHIȘINĂU, 1 sept — Sputnik. Conform datelor sondajului Sputnik.Opinii, majoritatea locuitorilor Italiei (64%), Franței (63%) și Germaniei (54%) sunt nemulțumiți de sistemul de învățământ primar și gimnazial din țara lor. Doar 28% dintre francezi, 31% dintre italieni și 41% dintre germani sunt satisfăcuți de acest sistem de învățământ. Procentul celor care nu au fost în stare să răspundă la întrebare a constituit în Franța 9%, iar în Italia și Germania câte 5 %. Datele au fost obținute în urma sondajului realizat de compania de cercetare Ifop la comanda Agenției de presă și radio Sputnik.

Telefon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sputnik Moldova dispune acum şi de varianta mobilă

În Italia, numărul celor nemulțumiți de sistemul de învățământ primar și gimnazial este semnificativ atât printre locuitorii cu vârsta de 18 — 34 de ani (62% nemulțumiți față de 33% mulțumiți), cât și printre cei care au trecut de 35 de ani (65% față de 30%). În ambele categorii de vârstă, persoanele care au răspuns „nu știu" constituie 5%. În Franța de asemenea este considerabilă diferența dintre răspunsurile oferite de categoriile de vârstă de până și peste 35 de ani. Respondenții mai tineri de 35 de ani nemulțumiți de sistemul de învățământ reprezintă 53%, cei mulțumiți — 37%, iar 10% au răspuns „nu știu". Respondenții nemulţumiţi, cu vârsta de peste 35 de ani, sunt mai numeroși — 66% față de 25%, iar cei care au răspuns „nu știu" reprezintă 9%.

În Germania există o diferență mare între răspunsurile femeilor și cele ale bărbaților: 57% dintre femeile chesionate sunt nemulțumite de sistemul de învățământ primar și gimnazial, 38% sunt mulțumite, iar 5% au răspuns „nu știu". La bărbați răspunsurile au fost următoarele: 50%, 45% și 5%, respectiv. Jumătate (50%) din numărul respondenților care nu au atins vârsta de 35 sunt nemulțumiţi de sistemul de învățământ, 47% sunt mulțumiți, iar 3% „nu știu". Respondenții care au depășit vârsta de 35 de ani sunt mai nemulțumiți de sistemul de învățământ: 56% nemulțumiți față de 38% mulțumiți și 6% care „nu știu". În Germania de Vest 51% dintre locuitori sunt nemulțumiți, 44% sunt mulțumiți, iar 5% „nu știu". În Germania de Est 61% sunt mulțumiți față de 33% nemulțumiți și 6% care „nu știu". Cel mai mare procent al celor care manifestă o atitudine negativă față de sistemul de învățământ a fost înregistrat în Berlin: 74% nemulțumiți față de 24% mulțumiți și 2% care „nu știu".

Învățământ Europa
Învățământ Europa - Sputnik Moldova
Învățământ Europa

Sondajul a fost realizat între 28 iunie și 4 iulie 2016 de către Ifop, cea mai veche companie din Franța care realizează sondaje ale opiniei publice. În total la sondaj au participat 3006 respondenți din Germania (1000 persoane), Franța (1004 persoane) și Italia (1002 persoane) cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de vârstă, gen și geografie. Marja de eroare în total pe țară este de 3,1%, cu o probabilitate de 95%.

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia)

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Partener al proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" și Ifop, una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA privind cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenție de presă și radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză.

Fluxul de știri
0