CHIȘINĂU, 31 aug – Sputnik. Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art.13 din Constituția Moldovei.
Poezia ”Limba noastră”, scrisă de Alexei Mateevici stă la baza imnului de stat al Republicii Moldova. La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn național și oficial al Republicii Moldova. Muzica cântecului a fost compusă de Alexandru Cristea, iar aranjamentul realizat de Valentin Dînga.
Anual această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cântec și joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiții populare și a momentelor care le-au marcat istoria.
Festivitățile au fost deschise dimineața la Chișinău de catre oficialii republicii, prin depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și la busturile clasicilor literaturii române, amplasate în Gradina Publică,,Ștefan cel Mare".
În Gradina Publica „Ştefan cel Mare” vor avea loc recitaluri de poezie, muzică, expoziţie de ceramică, artizanat. Vor evolua Ansamblul coral, dirijat de Oleg Constantinov, Ansamblul de dansuri populare „Hora-Horiţa", Ansamblul folcloric „Vatră de dor" al Şcolii de Arte din Cluj-Napoca, România.
Sărbătoarea se va încheia în mod obișnuit printr-un concert susținut în Piața Marii Adunări Naționale.