CHIŞINĂU, 25 aug — Sputnik. Fizicianul Mihai Diaconescu afirmă că zona din Italia unde a avut loc cutremurul din noaptea spre miercuri este cunoscută încă din 1915 pentru astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 grade, la 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectând 32.000 de locuitori, informează sputniknews.ro
”A mai fost cel din Attila cu magnitudinea de 4,5 grade, la 45 de kilometri sud de actuala locație. Mai este şi cutremurul din 1997, de 6 grade pe scara Richter, la nord-vest de actuala locație. Deci zona este puternic afectată de producerea unui cutremur. Este o falie orientată nord-vest-sud-est, pe faliera relativă. Nu putem spune că există ciclicitate temporală”, afirmă fizicianul român.
Acesta a mai spus că un cutremur de 6 grade, la o adâncime de 100-120 de kilometri nu ar fi produs asemenea pagube, dar la 4-5 kilometri adâncime efectele sunt considerabile, relatează Mediafax.
Întrebarea care se impune este de ce autoritățile locale nu au luat măsuri de consolidare pentru a reduce pagubele cauzate de un astfel de cataclism, ținând cont că zona era una de risc.
Un cutremur puternic s-a produs în noaptea spre miercuri în zona centrală a Italiei. Până la moment au fost înregistraţi cel puţin 247 de morţi. Numărul exact al celor daţi dispăruţi nu este cunoscut.
Seismul cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs la ora 03.36, în apropiere de oraşul Accumoli, provincia Rieti (regiunea capitalei), la o adâncime de aproximativ patru kilometri. În mai multe oraşe au fost înregistrate distrugeri importante.
Un al doilea seism cu magnitudinea de 5,4 grade a avut loc la ora 04.34 în regiunea Umbria. Mişcările scoarţei terestre s-au simţit în mai multe oraşe din centrul Italiei, inclusiv la Roma şi Bologna.