Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Fizician român despre cutremurul din Italia: este o zonă cu risc seismic sporit

© AP Photo / FILIPPO MONTEFORTE / AFPséisme en Italie
séisme en Italie - Sputnik Moldova
Abonare
Fizicianul de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mihai Diaconescu, a declarat pentru MEDIAFAX că zona din Italia în care s-a produs cutremurul cu magnitudine 6,2 era cunoscută cu astfel de riscuri încă din 1915, când a avut loc ultimul seism de proporţii.

CHIŞINĂU, 25 aug — Sputnik. Fizicianul Mihai Diaconescu afirmă că zona din Italia unde a avut loc cutremurul din noaptea spre miercuri este cunoscută încă din 1915 pentru astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 grade, la 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectând 32.000 de locuitori, informează sputniknews.ro

”A mai fost cel din Attila cu magnitudinea de 4,5 grade, la 45 de kilometri sud de actuala locație. Mai este şi cutremurul din 1997, de 6 grade pe scara Richter, la nord-vest de actuala locație. Deci zona este puternic afectată de producerea unui cutremur. Este o falie orientată nord-vest-sud-est, pe faliera relativă. Nu putem spune că există ciclicitate temporală”, afirmă fizicianul român.

Efectele cutremurului din Italia, noaptea de 24 august 2016 - Sputnik Moldova
Moldovenii în Italia: panică, toți sunt în stare de șoc, replicile continuă

Acesta a mai spus că un cutremur de 6 grade, la o adâncime de 100-120 de kilometri nu ar fi produs asemenea pagube, dar la 4-5 kilometri adâncime efectele sunt considerabile, relatează Mediafax.

Întrebarea care se impune este de ce autoritățile locale nu au luat măsuri de consolidare pentru a reduce pagubele cauzate de un astfel de cataclism, ținând cont că zona era una de risc.

Un cutremur puternic s-a produs în noaptea spre miercuri în zona centrală a Italiei. Până la moment au fost înregistraţi cel puţin 247 de morţi. Numărul exact al celor daţi dispăruţi nu este cunoscut.

Seismul cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs la ora 03.36, în apropiere de oraşul Accumoli, provincia Rieti (regiunea capitalei), la o adâncime de aproximativ patru kilometri. În mai multe oraşe au fost înregistrate distrugeri importante.

Un al doilea seism cu magnitudinea de 5,4 grade a avut loc la ora 04.34 în regiunea Umbria. Mişcările scoarţei terestre s-au simţit în mai multe oraşe din centrul Italiei, inclusiv la Roma şi Bologna.

Fluxul de știri
0