Guvernul a anunțat concurs pentru dreptul de a desfășura lucrări de prospectare şi evaluare a zăcămintelor de gaze naturale şi petrol din sudul Republicii Moldova, care ulterior vor fi date în concesiune pe un termen de 40 de ani. Expertul în energetică Sergiu Ungureanu spune că Guvernul este dispus să cedeze dreptul de explorare a acestor zăcăminte unei companii petroliere străine la un preț de nimic, pretinzând doar un singur procent din cantitatea de gaz sau de petrol care va fi extrasă, celelalte 99 de procente urmând să revină respectivii companii.
Ungureanu susține că bazinul petrolier pe care Chișinăul vrea să-l exploreze este situat, în cea mai mare parte, în dreapta Prutului, adică, de fapt, juridic aparține României. Din această cauză, până acum nici nu a fost exploatat de către Republica Moldova. Așa că autoritățile moldovene au scos la vânzare zăcămintele de petrol și gaz fără ca măcar să știe exact dacă acestea există în subsolul țării și, în caz că există, dacă au dreptul să le exploreze.
Potrivit unor estimări, în subsolul țării s-ar afla 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Ungureanu spune că aceasta este o cantitate importantă pentru țara noastră, dacă ținem cont că consumul anual de gaze naturale al Republicii Moldova este de un miliard de metri cubi. Dacă e așa, atunci țara noastră ar putea să nu mai importe gaze naturale timp de 16 ani. Nu și în condițiile în care firmei străine îi va reveni 99 la sută de gazele extrase, iar statului — doar un procent.
Vom menționa că lucrările de cercetare geologică pentru gaze și țiței pe teritoriul Republicii Moldova au început în anii 1947-1953. Ele au continuat cu pauze scurte până în anul 1972, când a fost luată decizia de a înceta prospecțiunile. În 1995, Guvernul a semnat un acord de concesiune cu Redeco LTD din Statele Unite ale Americii, care urma să exploreze şi să extragă petrol şi gaze din sudul ţării timp de 20 de ani. În 2007, Executivul i-a retras companiei dreptul exclusiv pentru exploatarea zăcămintelor, deoarece aceasta nu şi-a onorat angajamentele. Autoritățile moldovene sunt dispuse să cedeze exploatarea hidrocarburilor din sudul țării unei companii străine pentru că, spun acestea, "în prezent, Republica Moldova nu dispune de posibilități financiare suficiente pentru efectuarea lucrărilor de prospecțiune".
Autor: Sergiu Praporșcic