Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dezvăluiri din culisele PCRM: Voronin, pentru lărgirea cooperării cu NATO

© Sputnik / Мирослав РотарьВиктор Степанюк
Виктор Степанюк - Sputnik Moldova
Abonare
În timpul mandatului său de șef de stat, liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, a lărgit și a aprofundat relațiile Republicii Moldova cu NATO. Afirmația a fost făcută de fostul deputat comunist Victor Stepaniuc, în cadrul unui interviu realizat în studioul radio Sputnik Moldova.
Dezvăluiri din culisele PCRM: Voronin, pentru lărgirea cooperării cu NATO

Decanul Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice a Institutului de Relații Internaționale, Victor Stepaniuc, care a fost unul dintre fruntașii Partidului Comuniștilor, a declarat că, în timpul guvernării comuniste, relațiile Republicii Moldova cu NATO s-au activizat pentru că acest lucru l-a dorit Vladimir Voronin.

Șeful statului de atunci a impus aprofundarea relațiilor cu Alianța Atlanticului de Nord, chiar dacă majoritatea covârșitoare a membrilor partidului său se opuneau acestui lucru.

"În 2006, chestiunea asta a fost discutată în cadrul partidului, într-un cerc îngust și destul de dur. Președintele Voronin înclina spre lărgirea colaborării cu NATO, dar majoritatea membrilor Comitetului Central al PCRM erau împotrivă. Și președintele a promovat relațiile cu Alianța Nord Atlantică mai mult prin dictatul său personal", a spus Stepaniuc.

El a mai afirmat că Voronin a fost acel care a insistat ca militarii moldoveni să meargă în misiune în Irak. "În Parlament au fost câteva cazuri în care fracțiunea PCRM, care era una consolidată și vota unanim în orice chestiune, a avut opinii diferite. Și anume în chestiuni de politică externe și de colaborare cu NATO. Vreo 5-6 deputați, între care și eu, au votat împotrivă, deși președintele a insistat. Moldova a trimis de trei ori trupe în Irak cu aprobarea Legislativului și eu de fiecare dată am votat împotrivă. Au mai votat împotrivă Grigore Petrenco, Ivan Calin, Vladimir Țucran. Vreau să vă spun că fracțiunea era de partea noastră, dar a insistat președintele Voronin", a declarat Stepaniuc.

În cadrul aceluiași interviu, decanul Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice a IRIM s-a referit și la proiectul Strategiei Naționale de Apărare. Potrivit lui, acest document este îndreptat împotriva statutului de neutralitate a țării și a fost elaborat de experți din străinătate

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0