Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Turcia critică NATO şi ia în calcul o cooperare militară cu Rusia

© AP Photo / Ali UnalMevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu - Sputnik Moldova
Abonare
Ankara a adus critici fără precedent la adresa Alianţei Nord Atlantice, avertizând că ar putea să-şi dezvolte propria industrie de apărare.

CHIŞINĂU, 19 aug — Sputnik. Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu a criticat dur NATO, lăsând să se înţeleagă că ţara sa ar putea lua în considerare cooperarea militară cu Rusia. În cadrul unui interviu pentru Sputnik Turcia, citat de rt.com, acesta a acuzat că Alianţa nu demonstrează disponibilitate pentru o cooperare deplină cu Turcia.

Рабочий визит президента РФ Владимира Путина в Турцию - Sputnik Moldova
Erdogan: Turcia și Rusia ar putea rezolva multe probleme în regiune

"Noi avem impresia că membrii NATO se comportă într-un mod evaziv în probleme cum ar fi schimbul de investiții tehnologice și comune. Turcia intenționează să dezvolte propria industrie de apărare și să-şi consolideze sistemul de apărare", a declarat Cavusoglu în interviul pentru Sputnik.

Ministrul turc a afirmat că Ankara este îngrijorată de lipsa de disponibilitate demonstrată de NATO în cooperarea cu Turcia, care este un stat membru al Alianței. Totodată, întrebat dacă ţara sa ar fi interesată de o cooperare în acest sens cu Rusia, Cavusoglu a dat de înţeles că Turcia ia în calcul o astfel de opţiune.

„Dacă Rusia ar trata această chestiune cu interes, suntem gata să luăm în considerare posibilitatea unei cooperări în acest sector", a punctat el.

Anterior, într-un interviu pentru agenția de presă Anadolu, ministrul turc de externe a declarat că Turcia și Rusia optează pentru stabilirea unei colaborare militare bazate pe mecanisme diplomatice inteligente. El a specificat totodată că relațiile cu NATO nu au fost atât de bune pe cât şi-ar fi dorit.

„Prin urmare, este firesc ca Turcia să caute alte opțiuni. Însă noi nu vedem acest lucru ca pe o mișcare împotriva NATO ", a declarat Cavusoglu pentru agenţia Anadolu.

Relaţiile diplomatice dintre Turcia şi Rusia, care s-au deteriorat substanţial după ce un avion turc a doborât un bombardier rusesc la graniţa cu Siria, în noiembrie trecut, au cunoscut o ameliorare în ultima perioadă.

Fluxul de știri
0