Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Agricultorii afectați de înghețuri și grindină ar putea primi subvenții

© Sputnik / Мирослав РотарьNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Abonare
Statul examinează posibilitatea de a subvenționa producătorii agricoli care au avut de suferit în urma înghețurilor din primăvara acestui an ori din pricina ploilor cu grindină. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni realizate în studioul radio Sputnik Moldova de către directorul interimar al AIPA, Nicolae Ciubuc.
Agricultorii afectați de înghețuri și grindină ar putea primi subvenții

,,Noi am luat în calcul aceste pierderi ale fermierilor. Rezultatele evaluării în teren privind pagubele produse de cataclisme sunt examinate în cadrul comisiei guvernamentale pentru Situații Excepționale. Posibil că în următoarele zile va fi convocată această comisie, care va fi prezidată chiar de premierul Pavel Filip și va decide care vor fi eventualele forme de despăgubire a fermierilor afectați de cataclismele naturale'', susține directorul interimar al Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA).

În același timp, Ciubuc a declarat că agricultorii ar trebui să-și creeze deprinderea de a-și asigura plantațiile, pentru că statul nu le va putea veni întotdeauna în ajutor.

Totodată, Nicolae Ciubuc a declarat că statul a lichidat practic toate datoriile pe care le avea față de agricultori.

În cadrul aceleiași emisiuni, directorul interimar al AIPA s-a referit și la procesul de depunere a dosarelor pentru subvenționarea investițiilor în acest an. Astfel, în doar 10 zile de la demararea procesului de recepționare a dosarelor, peste 700 de fermieri și-au depus actele pentru a beneficia de subvenții din partea statului.

Totodată, Ciubuc a menționat însă că din 2017 agricultorii ar putea să nu mai fie nevoiţi să aştepte aprobarea bugetului de stat pentru a depune dosarele de subvenționare a investițiilor. Asta pentru că Ministerul Agriculturii a elaborat proiectul de lege privind subvenționarea în agricultură, care a fost aprobat deja în prima lectură și are toate șansele să fie susținut de legiuitori și în lectură finală.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0