Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Se întâmplă în Moldova: 40 de mii de imigranți din Orientul Mijlociu

© Sputnik / Мирослав РотарьВалерий Осталеп
Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Abonare
Nu e o glumă. Și Republica Moldova este amenințată de invazia imigranților din Asia și Africa de Nord. Deja 40 de mii de persoane se află în țara noastră, doar că nimeni nu știe cine sunt ei și cu ce se ocupă. Iată ce spune despre această problemă expertului în relații internaționale Valeriu Ostalep.
Se întâmplă în Moldova: 40 de mii de imigranți din Orientul Mijlociu

Chiar dacă căile de tranzit ale refugiaților nu trec prin țara noastră, asta nu înseamnă că Republica Moldova nu este și ea invadată de persoane care provin din Orientul Apropiat. Fostul ministru adjunct de Externe, Valeriu Ostalep, afirmă că deja peste 40 de mii de astfel de persoane se află deja în țara noastră.

"Din informația de care dispun, noi avem în Republica Moldova aproape 40 de mii de persoane care provin din această regiune (Orientul Mijlociu — n.n.). Eu sper că ei sunt monitorizați și că autoritățile moldovenești cunosc cine sunt și cu ce se ocupă. Dar nu pot să afirm lucrul acesta cu certitudine. 40 de mii este o cifră enormă pentru țara noastră", a declarat Ostalep.

Fostul ministru adjunct de Externe atenţionează că, dacă state puternice ca Germania și Franța nu sunt în stare să facă față atacurilor teroriste, atunci, o țară săracă, cu instituții statale nefuncționale, cum este Republica Moldova, are toate șansele să devină ostatica hoardelor de imigranți și rețelelor teroriste.

"Dacă nu se produce nicio schimbare în această problemă în politica unor țări ca Germania, Franța, eu sunt sigur că acțiunile teroriste vor continua în aceste țări. Noi trebuie să răspundem la o întrebare simplă: oamenii aceștia care vin în Europa, ei au de gând să devină parte componentă a acestor societăți sau ei vor ca aceste societăți să se transforme în ceea ce le este propriu lor? Este o întrebare crucială, dacă nu răspundem la ea, nu mai are rost să continuăm această discuție. Oameni aceştia care vin în Europa doresc ca Germania să devină o țară ca Afganistanul, ca Siria sau ei doresc să devină parte componentă a societăților europene? Deocamdată eu nu văd ca ei să se integreze și să preia cele mai bune tradiții ale culturilor popoarelor europene. Eu văd, mai curând, intenția lor de a-și impune propria cultură. Și o fac destul de agresiv și o fac destul de eficient. Dacă ei reușesc să facă ceea ce fac în astfel de state puternice cum este Germania și Franța, atunci Republica Moldova pentru ei nu va fi o problemă", a spus Ostalep.

De aceea, afirmă expertul, trebuie să vedem care este atitudinea noastră față de această situație, politica noastră în această problemă. Este o chestiune care ne vizează, pe care avem dreptul și datoria să o lămurim. Nu e vorba de xenofobie sau discriminare, a declarat Ostalep.

Fostul șef adjunct al diplomației moldovenești a mai spus că vedem zilnic în Chișinău persoane care provin din Orientul Mijlociu: la bancă, în hipermarketuri, în restaurante, plimbându-se pe stradă. Dar nu-i vedem nicăieri să muncească. Așa cum muncesc moldovenii: unul este șofer de troleibuz, altul predă la facultate, altul repară drumurile sau mătură strada.

"Suntem în drept să ne întrebăm ce fac acești oameni, unde sunt ei. Se pune că ei "studiază" la noi. Asta este acoperirea lor legală, ei afirmă că s-ar afla la studii. Dar nu studiază chiar toți 40 de mii de oameni. Și eu am mari dubii că sistemul nostru de învățământ prezintă interes pentru cineva, pentru că acest sistem este o catastrofă. Pentru mulţi străini, acest interes pentru studii este doar un paravan pentru alte activități. Și este dreptul nostru să ne întrebăm în interesul cui este ca la noi în țară să se afle astfel de oameni. Pentru că dacă ei ar deveni o parte componentă a culturii noastre, s-ar încadra în societatea noastră, ar fi interesați de locurile noastre de muncă, ar fi o situație. Dar, noi avem o rată de șomaj enormă, Republica Moldova este părăsită masiv de sute de oameni pe zi pentru că nu au unde să muncească la ei acasă. De ce trebuie să credem că cineva vine din Afganistan sau din Siria, sau din Irak să studieze și să lucreze aici? Mai ales că noi, într-adevăr, nu-i vedem să muncească", a conchis Valeriu Ostalep.

Autor: Sergiu Praporșcic 

Fluxul de știri
0